Σάββατο 13 Μαΐου 2017

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ- Α΄ΣΕΡΒΙΑ (ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ)




Παραφράζοντας τον ποιητή, όσοι είναι άξιοι εραστές  των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων.. αν έχουν  ένα σημαντικό διάστημα που δεν έχουν ταξιδεύσει αποκτούν ένα αίσθημα στερητικού συνδρόμου.
Αυτό ακριβώς το αίσθημα είχα τόσο εγώ όσο και η κ. Αθεόφοβου μετά το τελευταίο ταξίδι μας στην Πολωνία το 2014 για το οποίο έχω γράψει  σχετικά μια σειρά από  ποστ, με πρώτο το: Α΄ ΠΟΛΩΝΙΑ-ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΜΙΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΧΩΡΑ
Σύντομα ταξίδια στην Ελλάδα στην Κέρκυρα, την Σαντορίνη, την Ξάνθη όπως και η  πρόσφατη εκδρομή στην Θήβα απλά ήσαν σαν γουλιές νερού σε ένα διψασμένο άνθρωπο.
Έτσι όταν στην εκδρομή στην Θήβα μάθαμε για ένα ταξίδι στα Δυτικά Βαλκάνια και την Κροατία, που από χρόνια θέλαμε να κάνουμε, αμέσως δηλώσαμε συμμετοχή, και έτσι την Μεγάλη Παρασκευή φύγαμε αεροπορικώς για το Βελιγράδι.

Α΄ΣΕΡΒΙΑ (ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ)

Η ονομασία της πρωτεύουσας της Σερβίας Βελιγράδι, Beograd προέρχεται από τις σλαβικές λέξεις beo και grad, που σημαίνουν αντίστοιχα «λευκή πόλη» λόγω του άσπρου τείχους του φρουρίου της πόλης.


Μπαίνοντας στην πόλη ο δρόμος περνάει από τις γνωστές ομοιόμορφες εργατικές πολυκατοικίες της εποχής της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας.
Η θέση της πόλης είναι στρατηγική, γιατί βρίσκεται στην συμβολή των ποταμών Σάβου και Δούναβη και γι΄αυτό και απετέλεσε στην ιστορία του πεδίο μάχης σε 115 πολέμους, με αποτέλεσμα να ισοπεδωθεί 44 φορές!
Πάνω από αυτή την συμβολή υψώνεται το  Φρούριο Κάλεμεγκνταν που ιδρύθηκε τον 3ο αιώνα πΧ αλλά βέβαια επεκτάθηκε και ανακατασκευάστηκε πολλές φορές έκτοτε με τελευταία φορά τον 19ο αιώνα.





Αμέσως μετά την άφιξη μας στο Βελιγράδι επισκεφτήκαμε το πανέμορφο αυτό φρούριο που το πάρκο που έχει μέσα του αποτελεί τόπο αναψυχής των ντόπιων. Στο κάστρο δεσπόζει το μνημείο της Νίκης για την νίκη των συμμάχων στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο



Κάτω από το κάστρο βλέπει κανείς τον πύργο του Daredevil (Kula Nebojša), στον οποίο οι Τούρκοι φυλάκισαν τον Ρήγα Φεραίο και αφού τον στραγγάλισαν  τον πέταξαν  τελικά  στον Δούναβη .
Επίσης στο βάθος βλέπει κανείς την νέα γέφυρα Άντα που εγκαινιάστηκε το 2012.



Φεύγοντας από το κάστρο βλέπουμε τον πύργο  του Ρολογιού ενώ στην  τάφρο του κάστρου υπάρχουν τανκ από τους διάφορους πολέμους.
Από τον τελευταίο και τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς οι Σέρβοι έχουν αφήσει για να τους θυμίζουν στο κόσμο βομβαρδισμένα κτήρια στο κέντρο της πόλης




Το κέντρο της πόλης όμως είναι γεμάτο όμορφα πάρκα στα οποία υπάρχουν και πολλά αγάλματα μεταξύ των οποίων είδαμε και ένα που μας ξάφνιασε.
Ήταν το άγαλμα του τελευταίου Ρώσου Τσάρου, στο πάρκο της οδού του Βασιλέως Μίλαν, δώρο το 2014 των Ρώσων για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄Παγκόσμιου πολέμου. Ως γνωστόν  το 1981, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Διασποράς στην Αμερική, αναγνώρισε ως Αγίους τον τελευταίο τσάρο της Ρωσίας Νικόλαο Β' Ρομανώφ και την οικογένεια του!



Μετά την δεύτερη Σερβική Επανάσταση το 1815 η Σερβία πέτυχε ημιανεξαρτησία από τους Τούρκους και το  1841 ο Πρίγκιπας Μιχαίλο Ομπρένοβιτς μετέφερε την πρωτεύουσα από το Κραγκούγιεβατς στο Βελιγράδι οπότε και δικαίως το άγαλμα του κοσμεί την πλατεία Δημοκρατίας μπροστά από το Εθνικό Μουσείο της Σερβίας ενώ στο δεξιό πλάι της πλατείας  είναι το Εθνικό  Θέατρο. Με το δάκτυλο του ο νικητής των Τούρκων δείχνει προς την Κωνσταντινούπολη καλώντας τους Τούρκους να φύγουν από την χώρα του.



Μπροστά από το Κοινοβούλιο υπάρχουν αφισοκολλήσεις με πολλές φωτογραφίες θυμάτων από τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς. 
Βρίσκεται   μπροστά από το πάρκο Pioneer's στην πλατεία Nikola Pašić. Η βουλή μετακινήθηκε στο κτίριο στις 23 Ιουλίου 2006 ακολουθώντας τη διάλυση της κρατικής ένωσης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.


Το σημερινό Δημαρχείο της πόλης ήταν το παλιό Παλάτι της Δυναστείας  Obrenovic και κτίστηκε μεταξύ 1882-4 αλλά ανακατασκευάστηκε δύο φορές μετά τους Παγκόσμιους πολέμους.


Στο Βελιγράδι υπάρχουν κτήρια όλων των αρχιτεκτονικών τάσεων που επεκράτησαν στην Ευρώπη στις αρχές του περασμένου αιώνα.
Εκτός από κτήρια επηρεασμένα από την άρτ νουβώ, όπως το Εθνικό Μουσείο που είδαμε παραπάνω,  υπάρχουν κτήρια της λεγομένης νεοβυζαντινής αρχιτεκτονικής όπως το ίδρυμα Βούκ και το  παλιό Τaχυδρομείο, αλλά και άλλα με επιρροές από την Ρωσία όπως το ιστορικό ξενοδοχείο Moscva στην λεωφόρο Τεράζιγε.




Πολύ όμορφα κτήρια υπάρχουν σε όλο το κέντρο του Βελιγραδίου, όπως και στην 1 Km  πεζοδρομημένη οδό του Μιχαήλ (Ulica knez Mihailova) που είναι από τους ομορφότερους πεζόδρομους της Ευρώπης γεμάτη καταστήματα, καφέ, εστιατόρια κτλ







Η εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο πάρκο Tašmajdan είναι κτισμένη σε Σερβο-βυζαντινικό ρυθμό και σε αυτήν βρίσκεται και ο τάφος του Αυτοκράτορα Ντούσαν, του 14ου αιώνα.
Η ημιτελής ακόμα εκκλησία του Αγίου Σάββα από ολόλευκο μάρμαρο και με χρυσοποίκιλτες λεπτομέρειες, κτίστηκε  αποκλειστικά με προσφορές ενώ εικάζεται ότι χτίστηκε στο σημείο που θάφτηκε ο Άγιος Σάββας. Ό Άγιος είναι ιδρυτής της Σέρβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και το μέγεθος του ναού τον καθιστά τον μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό του κόσμου.



Τέλος ο επισκέπτης του Βελιγραδίου δεν μπορεί να μην επισκεφτεί τον οίκο των Λουλουδιών που στεγάζει το Μαυσωλείο με τον τάφο του Τίτο και της συζύγου του Γιοβάνκας.
Στο περιβάλλοντα το Μαυσωλείο κήπο, υπάρχουν αρκετά διάσπαρτα σύγχρονα αγάλματα. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου