Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ο ΟΜΠΑΜΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ




Πριν 6 χρόνια είχα εξηγήσει του λόγους ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ που γίνεται κάθε χρόνο για το Πολυτεχνείο.
Για τους λόγους αυτούς είχα αναρωτηθεί αργότερα αν ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ;
Έχω επίσης γράψει   πριν 9 χρόνια  το ποστ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ –ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ στο οποίο και περιγράφω,όσο πιο αποστασιοποιημένα μπορώ, την δική μου μαρτυρία για εκείνη την μέρα.
Το 2008 μετά από αρκετή έρευνα έγραψα το ποστ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ  το οποίο μέχρι στιγμής το έχουν διαβάσει 6721 άτομα και στους λίγους μήνες που βρίσκομαι και στο facebook, έχει συγκεντρώσει 506 Μου αρέσει!
Μετά από τα παραπάνω κείμενα δεν είχα σκοπό να γράψω ξανά κάτι για την επέτειο του Πολυτεχνείου αν δεν συνέπιπτε  η φετινός εορτασμός με την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα.
Είμαι πολύ περίεργος αν μετά την λαμπρή υποδοχή του Ομπάμα από τον πρωθυπουργό και το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο με σφυρίδα και γαρίδες την επομένη μέρα ο Τσίπρας θα παραβρεθεί στην πορεία στην αμερικανική πρεσβεία και φωνάξει, όπως στο παρελθόν το κλασσικό  σύνθημα -Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι!
Γιατί δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα ότι δεν θα πορευτεί μαζί με όλους τους άλλους.
Το μόνο πρόβλημα στην ιστορία είναι ότι μέχρι την αναπάντεχη εκλογή του Τραμπ οι "φονιάδες" ήσαν οι μόνοι στο κόσμο που  έχουν μιλήσει για αναδιάρθρωση του χρέους την οποία ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Τζακ Λιου χαρακτήρισε ως αναγκαία  για να αποφύγουμε τελικά να καταντήσουμε δραχμοφονιάδες!
Βέβαια είμαι σίγουρος ότι αν στο γεύμα μεταξύ γαρίδας και σφυρίδας ρωτήσει ο Ομπάμα τον Τσίπρα σχετικά με το σύνθημα αυτό και αν το έχει φωνάξει και ο ίδιος, είμαι σίγουρος ότι θα του δώσει την ίδια απάντηση που έδωσε ο λαγός στο λιοντάρι στο σχετικό ανέκδοτο!


Η συγκεκριμένη εξέλιξη των πραγμάτων  στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΗΠΑ δικαιώνει τον γκαντέμη, αλλά με εμπειρία 100 ετών στην πολιτική Κώστα Μητσοτάκη, σε αυτό που  είχε πει προ ετών ότι «στην πολιτική δεν υπάρχουν μόνιμοι φίλοι και μόνιμοι εχθροί»! 
Ο ΚΥΡ με την απαράμιλλη  γραφίδα του, με μια φράση   στην γελοιογραφία του,  δικαίωσε την  ορθότητα  της ρήσης  του Μητσοτάκη.
Είναι τέλος σε όλους γνωστό ότι η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς όταν έρθει ο Ομπάμα εδώ να μιλήσει ευνοϊκά για την μείωση του χρέους μας, μπας και τον ακούσουν Λαγκάρντ και Σόϊμπλε. Βέβαια νεώτερες πληροφορίες από την Ουάσνγκτον αναφέρουν ότι αντίστοιχα και ο Ομπάμα για να το κάνει, θα ζητήσει από τον Τσίπρα να μεσολαβήσει για να εκπληρώσει και αυτός ένα παιδικό του όνειρο μόλις έρθει εδώ. Εκτός από την Ακρόπολη να μπορέσει να δεί και την Καισαριανή, παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος της τον θεωρεί ανεπιθύμητο σε αυτήν!











Οι ευθυμογράφοι μας θα πρέπει να ευχαριστήσουν ιδιαιτέρως τον δήμαρχο της Καισαριανής γιατί στις δύσκολές μέρες που περνάμε κάθε πηγή γέλιου είναι ευπρόσδεκτη. Είμαι σίγουρος δε ότι  αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός του και δεν διανοούμαι να σκεφτώ ότι η ανακήρυξη του Ομπάμα ως ανεπιθύμητου στην Καισαριανή, είναι επιβεβαίωση του παλαιού αντιδραστικού συνθήματος του τι κάνει το παιδί το πολύ το ΚΚ!  
Μιας όμως ο Ομπάμα έφυγε πλέον περίλυπος γιατί δεν είδε  την Καισαριανή, αυτό που μένει είναι να πούμε δυό λόγια για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.
Αντί λοιπόν συμμετοχής σε ξεπερασμένες σήμερα πορείες και εκδηλώσεις, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να θυμηθούμε εκείνες τις μέρες  είναι να δούμε ένα σύντομο βιντεάκι με σπάνιες φωτογραφίες από τότε και να ακούσουμε  να διηγείται ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας πως τις τράβηξε με κίνδυνο της ζωής του. Είναι ο μοναδικός φωτορεπόρτερ που κατάφερε να απαθανατίσει τη στιγμή της εισόδου του τανκ στο Πολυτεχνείο.
Μαζί με το φιλμάκι των μόλις 35 δευτερολέπτων του Ολλανδού οπερατέρ Άλμπερτ Κουράντ, οι φωτογραφίες αυτές αποτέλεσαν τα μοναδικά ντοκουμέντα και διέψευσαν την αρχικές δηλώσεις της αστυνομίας ότι "στο Πολυτεχνείο δε συνέβη το παραμικρό".


ΠΡΟΣΘΗΚΗ 17-11-2016
Αξίζει να διαβάσει κανείς  ένα συγκλονιστικό κείμενο του  Βασίλη Ραφαηλίδη για εκείνη την εποχή και στο οποίο καταλήγει :
Δεν πήγα ποτέ στο Πολυτεχνείο, ούτε μέσα ούτε έξω, ούτε τότε ούτε αργότερα. Δεν πήρα ποτέ μέρος στις προσκοπικές τελετές και τις ηλίθιες πορείες κατά την ημέρα της «επετείου του Πολυτεχνείου» τούτο το μεγάλο συλλογικό άλλοθι για την ηθική ανεπάρκεια ενός ολόκληρου λαού.    
Πρόκειται για ένα πολύ βολικό άλλοθι, που το οικειοποιήθηκαν όσοι νοιώθουν την ανάγκη να ξεπλύνουν την ντροπή για την απέραντη δειλία τους επί έξι ολόκληρα χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου