Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Δ- ΜΠΟΣΤ-ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΡΕΩΣ- ΦΡΑΓΚΙΚΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΔΙ΄ ΑΦΡΑΓΚΟΥΣ!











ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
26-Περονοσπορισμός: Τον Απρίλιο 1961 έγινε  μια μεγάλη δίκη μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου που είχε υποβάλει  ο Ε.Κεφαλογιάννης κατά του διευθυντού της εφημερίδας "Κρητικό Φώς" Αθ. Σκουλά.
Στο άρθρο της εφημερίδας μεταξύ άλλων έγραφε για πολεοδομικές παραβάσεις, για ρουλέτες, ότι  το χοιροστάσιο της οικογένειας Κεφαλογιάννη   ήταν δίπλα σε σκουπιδότοπο και τα ζώα τρέφονταν από εκεί και ότι στα κτήματα της οικογένειας υπήρχε χασισοφυτεία.
Οδηγός που μετέφερε στα κτήματα βαρέλια με νερό αντίκρουσε την κατηγορία ότι αυτά ήταν για πότισμα της χασισοφυτείας λέγοντας  ότι  τα βαρέλια με τα νερά που μετέφερε είχαν γαλαζόπετρα για καταπολέμηση περονόσπορου.
Το καλοκαίρι του 1960 ο περονόσπορος είχε προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην περιοχή του Ηρακλείου.

27-Σεισμός:Τον Μάρτιο του 1960 έγινε στο Αγαδίρ μεγάλος σεισμός με 6.000 νεκρούς.
Επίσης τον Μάιο του 1960 έγιναν στην Χιλή 4 μεγάλοι σεισμοί με 5000 νεκρούς και μεγάλα παλιρροιακά  κύματα. Νησιά εξαφανίστηκαν και άλλα εμφανίστηκαν.
Πιθανώς όμως να αναφέρεται στον σεισμό που έγινε  τον Μάρτιο 1961 στην Μεσσηνία.

28-Στην Λαμία τον Οκτώβριο 1961 κατά τα εγκαίνια εκλογικού κέντρου της ΕΡΕ στα οποία μιλούσε ο Ευταξίας ,εμφανίστηκε στα χέρια θορυβούντων οπαδών του ο υποψήφιος Καλατζής και τον ανάγκασε να αποχωρήσει.

29-Τον Δεκέμβριο 1960 ανακοινώθηκε ότι στον Νέστο καταστράφηκαν μέσα σε μία τριετία 802.000 ρίζες αυτοφυούς ινδικής κάνναβης.

30-μονόχειρες: είναι τα γνωστά μηχανάκια που λέγονται ληστές με ένα χέρι ή κουλοχέρηδες.
Τό 1960, ὁ τότε Βουλευτής τῆς Ἀριστερᾶς Ἠλίας Μπρεδήμας σε συνεργασία με τον τότε, επίσης, Βουλευτή του Κέντρου τού Νομού Σερρών Άγγελο Ἀγγελούση »απεκάλυψαν», διά επερωτήσεως του πρώτου, κύκλωμα παρανόμου τζόγου με κουλοχέρηδες, το οποίο λειτουργούσε στις Σέρρες.
Το  1961, μετά την επερώτηση, είχαν γίνει συλλήψεις ατόμων που τα είχαν τοποθετήσει  σε καφενεία μεταξύ των οποίων και κομματάρχης της ΕΡΕ.

31-βραχώδη: αναφέρεται στη αγορά των 6 «βραχωδών οικοπέδων» από τον Καραμανλή στην Φιλοθέη, στο δέκατο της αξίας  και στην εν συνεχεία ένταξη τους στο σχέδιο πόλεως, μ’ αποτέλεσμα την κατακόρυφο ανατίμηση τους.
Αργότερα, τα μισά οικόπεδα πωλήθηκαν και τα υπόλοιπα δωρήθηκαν στο Ίδρυμα Καραμανλή, όπου και οικοδομήθηκε το κτήριο του. 

32-τζάγκρα ή τζάγρα: βαλλιστρίς, όρος για την χειροβαλίστρα στο Βυζάντιο (crossbow)

 33- Στις 29-10-1961 έγιναν οι εκλογές που χαρακτηρίστηκαν της" Βίας και της Νοθείας"

34-«Ήταν η ευτυχέστερη ημέρα της ζωής μου» είχε δηλώσει τον Μάρτιο 1959 ο Καραμανλής όταν επέστρεψε στην Αθήνα έχοντας υπογράψει για τις συμφωνίες της Ζυρίχης  για την ανεξαρτησία της Κύπρου

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΘΑΥΡΙΟ

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου