Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΣΤ΄- ΜΠΟΣΤ-ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΡΕΩΣ- ΦΡΑΓΚΙΚΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΔΙ΄ ΑΦΡΑΓΚΟΥΣ!






Το Χρονικόν του Μορέως έχει γραφτεί λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 29-10-1961.
Ο ΜΠΟΣΤ ήδη από την προηγούμενη συνέχεια θεωρεί ως δεδομένη την ήττα της ΕΡΕ  και γι΄ αυτό και περιγράφει σατιρικά την πτώση των επιφανών στελεχών της κυβερνητικής ΕΡΕ.
Στις εκλογές όμως, παρά τις προβλέψεις του, η ΕΡΕ συγκέντρωσε 50,81%, ο συνασπισμός Ενώσεως Κέντρου-Προοδευτικών 33,66% και η Αριστερά (ΠΑΜΕ)14,3%
Οι εκλογές  του 1961 ονομάστηκαν της Βίας και της Νοθείας και η  κυβέρνηση Καραμανλή, τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός κατηγορήθηκαν ότι προέβησαν προεκλογικά σε εκτεταμένη τρομοκρατία εναντίον των κομμάτων του Κέντρου και της Αριστεράς αλλά και σε νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος και για τον λόγο αυτό ο Γεώργιος Παπανδρέου την 1η Δεκεμβρίου ξεκίνησε τον Ανένδοτο Αγώνα.

 





ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
Στην πρώτη γελοιογραφία  ο παχύς είναι ο Ροδόπουλος, στην μέση ο Τσάτσος και ο φαλακρός  ο Τριανταφυλλάκος.

52-Τζάτζος ο  Κωνσταντής: Είναι ο Κωνσταντίνος Τσάτσος (1899-1987) ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε υπουργός Προεδρίας.

53-Οι κότες που σκαλίζουν το χώμα σατιρίζουν την απαγόρευση από τον Τσάτσο  των παραστάσεων των Ορνίθων του Κουν στο Ηρώδειο το 1959 λόγω του ότι στην παράσταση ο ιερέας της αρχαίας ελληνικής λατρείας παρουσιάστηκε ντυμένος παραπλήσια με το «σχήμα» των κληρικών της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας και απάγγειλε τη δέηση προς τα πουλιά με ύφος επίσης παραπλήσιο του λειτουργικού της ίδιας εκκλησίας. Τούτο θεωρήθηκε ως απόπειρα διασυρμού της θρησκείας του ελληνικού λαού.
Έκτοτε ο γελοιογράφος Φ.Δημητριάδης σκιτσάριζε τον Τσάτσο με μια κότα πλάι του.

54- Ροδόπουλον: Κωνσταντίνος Ροδόπουλος (1896-1971) πρόεδρος της Βουλής. Ο εγκρατής εις το σώμα προφανώς αποτελεί μπηχτή γιατί ήταν παχύς και μάλλον καλοφαγάς. Προφανώς γι΄αυτό  και στο παρακάτω σκίτσο του ο ΜΠΟΣΤ  γράφει ότι του προσφέρεται γουρουνόπουλο.
 Σχετικά με αυτή την γελοιογραφία εδώ.



55-Τρύφων: Τρύφων Τριανταφυλλάκος (1919-1992)  Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως.

56-Συνοικίαν ωσάν όνειρον: Αναφέρεται στην ταινία του Αλεξανδράκη Συνοικία το Όνειρο. Η αρχική εμφάνιση της ταινίας στις αίθουσες προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς, σύμφωνα με τον υφυπουργό τύπου της ΕΡΕ Τριανταφυλλάκο δυσφημούσε την εικόνα της ευημερούσας Ελλάδας!
Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε με επεισόδια, καθώς η αστυνομία αποπειράθηκε να εμποδίσει την είσοδο του κοινού στον κινηματογράφο και η παρακολούθηση της ουσιαστικά κατέληξε να είναι πράξη αντίστασης. Η ταινία δεν προβλήθηκε στις επαρχιακές πόλεις -ειδικά στις “εθνικά ευαίσθητες περιοχές” εκδόθηκε αυστηρή διαταγή απαγόρευσης-  παρά μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά τελικά τιμήθηκε με 2 βραβεία στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

57-Βογιαντζής: Γιώργος Βογιαντζής 1913-2003 υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

58- Ο Διευθυντής του Πολιτικού γραφείου του Βογιαντζή είχε στείλει  επιστολές με αρ. πρωτοκόλλου και σφραγίδα του Υπουργείου Παιδείας και την μνεία 'Εντολή Υπουργού" στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την χαριστική εισαγωγή ευνοουμένων του.

59-Ευαγγέλου Σερπερίωνος: Ευάγγελος Αβέρωφ. Η εξήγηση του χαρακτηρισμού Σερπερίωνος υπάρχει στην ΣΗΜΕΙΩΣΗ του: Α- ΜΠΟΣΤ-ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΡΕΩΣ- ΦΡΑΓΚΙΚΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΔΙ΄ ΑΦΡΑΓΚΟΥΣ!

60-Φούνταν: Στις γελοιογραφίες ο Αβέρωφ παρουσιαζόταν πάντα με τσαρούχια με φούντα λόγω της σχέσεως του με το Μέτσοβο.

 61-Σόλων Γκίκας  (1898 1978) Υπουργός Συγκοινωνιών  και   Δημοσίων  Έργων. Νικηφόρος γιατί ως στρατηγός είχε φτάσει να γίνει αργηγός ΓΕΣ παρά το ότι το 1951 είχε συμμετάσχει στο κίνημα του ΙΔΕΑ.

62-Προεκλογικά στις 6-10-1961 η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει πολλά έργα στην Αθήνα μεταξύ των οποίων και την δημοπράτηση έργων στην Λαχαναγορά.


63-Ο Καραμανλής είχε ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία στις 1-10-1961 από την Θεσσαλονίκη και η  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ανέγραφε πως το ήμισυ των συγκεντρωθέντων σε αυτή είχε μεταφερθεί από τις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος.


4 σχόλια:

  1. Διάβασα και τις 6 συνέχειες και ήταν σαν να μάθαινα την ιστορία της Καραμανλικής 7ετίας για την οποία μίλαγε συχνά ο πατέρας μου. Έχεις κάνει φοβερή δουλειά γιατί το ψάξιμο των εφημερίδων για τόσες λεπτομέρειες πρέπει να ήταν ιδιάιτερα κουραστικό. Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι το ψάξιμο των εφημερίδων ήταν αρκετά χρονοβόρο αλλά ταυτόχρονα και γοητευτικό γιατί μέσα από αυτό βλέπεις την ιστορία , τις αντιλήψεις αλλά και την ενδιαφέρουσα επικαιρότητα της εποχής εκείνης.

      Διαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για την έξοχη δουλειά.
    Άλλοι για τα μισά από αυτά που έκανες πληρώνονται,χωρίς να είναι και σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα είναι τόσο καλό.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αυτό έχεις δίκιο ,αλλά άλλο πράγμα είναι να κάνεις κάτι για να πληρωθείς και άλλο για προσωπική ευχαρίστηση.

      Διαγραφή