Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ε΄- ΜΠΟΣΤ-ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΡΕΩΣ- ΦΡΑΓΚΙΚΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΔΙ΄ ΑΦΡΑΓΚΟΥΣ!








ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
35- Τον Οκτώβριο 1961  είχε συλληφθεί στην Αθήνα   μια διεθνής λωποδύτρια  κινεζικής καταγωγής στο σπίτι της οποίας βρέθηκαν 100 κενά πορτοφόλια!

36-Αλουμίνιον- Αναφέρεται στην ΠΕΣΙΝΕ. Ο Καραμανλής τότε για να γίνει η επένδυση παραχώρησε το 1960 στην ΠΕΣΙΝΕ το προνόμιο να αγοράζει το ρεύμα από την ΔΕΗ σε χαμηλότερη τιμή, γεγονός που θεωρήθηκε από την αντιπολίτευση ως σκάνδαλο.


36α-Το καλοκαίρι του 1961 είχε προκύψει θέμα με την ανεπάρκεια που υπήρχε σε ψυγεία για την αποθήκευση των αχλαδιών και των μήλων του Πηλίου. Η κυβέρνηση είχε από καιρό εξαγγείλει την αύξηση των ψυκτικών χώρων.

37- Στις  22-10-1960 4 αστυφύλακες πήγαν να συλλάβουν  ένα κουλουροπώλη  που δεν είχε άδεια. Κωμικοτραγικές σκηνές έγιναν στην συνέχεια!
Ο κουλουροπώλης τους πέταξε εναντίον τους τον ταβά με τα κουλούρια (σιμίτια) και έτρεξε και χώθηκε κάτω από ένα αυτοκίνητο οπότε τον τράβαγαν για να τον βγάλουν.

38- 94 μαθητές της σχολής υπομηχανικών έφτασαν μετά από πορεία που είχε ξεκινήσει από την Θεσσαλονίκη στις 7-1-1960 στον Σκαραμαγκά. Το αίτημα τους ήταν η σχολή υπομηχανικών να χαρακτηριστεί ως ανωτέρα.
Η αστυνομία δεν τους επέτρεψε να συνεχίσουν την πορεία προς της Αθήνα πεζή αλλά ήθελε να μεταφερθούν με λεωφορείο.
Μετά από μικροσυμπλοκές οι μαθητές κατέφυγαν στην  θάλασσα όπου και παρέμειναν υπό καταρρακτώδη βροχή για 3 ώρες.
Τελικά μπήκαν στα λεωφορεία και έφτασαν στον Άγνωστο Στρατιώτη όπου κατέθεσαν στεφάνι και επέδωσαν ψήφισμα στην κυβέρνηση με τα αιτήματα τους.


39-40-41  Εμμανουήλ Παχύς: Είναι ο  Μανώλης Κεφαλογιάννης που αναφέρθηκε στο 26 σχετικά με τις χασισοφυτείες, το χοιροστάσιο κτλ
Με την  παίδευση και τα διπλώματα σατιρίζει το γεγονός ότι  αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 31-11-1960 από Υπουργός Οικισμού γιατί δήλωνε δικηγόρος ενώ δεν ήταν! Πέθανε το 2003,σε ηλικία 89 ετών.
  
Ο νυν Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι ανιψιός του και τον διαδέχτηκε στο νομό Ηρακλείου και είναι επίσης ανιψιός και του Γιάννη Κεφαλογιάννη που ήταν ο βουλευτής Ρεθύμνου που καταδικάστηκε τελεσίδικα   σε ποινή φυλακίσεως πέντε μηνών με τριετή αναστολή. με τις κατηγορίες της απόπειρας υπόθαλψης εγκληματία και της ψευδορκίας, επειδή ζήτησε από αστυνομικό υπάλληλο να αλλάξει την κατάθεσή του, ώστε να βοηθήσει κατηγορούμενο ο οποίος  είχε καταδικαστεί , για εμπόριο ναρκωτικών.
Η  Όλγα Κεφαλογιάννη: είναι κόρη του Γιάννη, ανιψιά του πρεσβύτερου Μανώλη, εγγονή του Παύλου Βαρδινογιάννη  από την μητέρα της και μακρινή ξαδέλφη του νυν βουλευτή του Ηρακλείου, Μανώλη.

42- Δημήτριος ο Μακρύς: Είναι ο Δημήτρης (Τάκος)  Μακρής υπουργός Εσωτερικών.

43-Λεύκωμα: Ο εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν για τον οποίο υπήρχε δικογραφία από το 1947, είχε συλληφθεί μετά την είσοδο του στην χώρα μας και τον Φεβρουάριο 1959, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε «κατά συγχώνευσιν κάθειρξιν» 25 ετών αλλά λίγους μήνες αργότερα μεταφέρθηκε στη Δυτική Γερμανία για να εκτίσει (υποτίθεται) εκεί την ποινή του παρά το γεγονός ότι είχε εξαιρεθεί από τον νόμο «περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου» .Το 1960 αφέθη ελεύθερος .
Κατά την ψήφιση του νόμου αυτού στην Βουλή αποκαλύπτεται ότι η σύζυγος του υπουργού και στενού συνεργάτη του Καραμανλή,  Ντάκου  Μακρή, η Δοξούλα, το γένος Λεοντίδου, ήταν γραμματέας του Μέρτεν στην Κατοχή και, φυσικά, δημιουργείται έντονο πολιτικό ζήτημα.
Τον  Σεπτέμβρη του 1960, η γερμανική εφημερίδα «Ηχώ του Αμβούργου» και το περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» δημοσίευσαν αφηγήσεις του Μέρτεν,  στις οποίες κατηγορούσε τον  Κ. Καραμανλή, τον  υπουργό Εσωτερικών Δημ. Μακρή, τον  υφυπουργό Εθνικής Αμύνης Γεώργιο Θέμελη και την  σύζυγο του Δ. Μακρή, Δοξούλα ότι ήταν συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων.
Ανέφερε δε ότι αυτή  κάποια  επέτειο πρόσφερε στον προϊστάμενο της ως δώρο ένα λεύκωμα με αναμνηστικές φωτογραφίες.

44- Νικόλαος Μάρτης (1915-2013) Υπουργός Βιομηχανίας.

45-Τον Σεπτέμβριο 1961 είχε καταθέσει νομοσχέδιο "Περί λήψεως μέτρων προστασίας της ελληνικής κινηματογραφίας"

46- Χρυσανθόπουλος  Κων/νος (1903-1966) Υφυπουργός Εμπορίου.

47-48- Το 1961 ο Χρυσανθόπουλος είχε κάνει εισαγωγή λαδιού από την Ισπανία στο οποίο διαπιστώθηκε πως υπήρχε μούργα.

49-Ο Νιάρχος διέμενε στο σαλέ του στο Σεν Μόριτζ της Ελβετίας.

50- Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης (1903 -1966) Υπουργός Συντονισμού.
Στις 12-11-1957 στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δημοσιεύτηκε η παρακάτω είδηση: 


Η δήλωση προκάλεσε σάλο και έγινε επερώτηση στην Βουλή και  στις 27-11-57 η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  έχει σαν επικεφαλίδα στην συζήτηση της επερώτησης :Ο κ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΒΕΒΑΙΟΙ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΝ ....ΟΤΙ ΑΣΤΙΕΥΕΤΑΙ , γιατί ο Πρωτοπαπαδάκης είπε πως επρόκειτο περί "επιδορπίου κουβεντολογήματος" και  για "φιλικό πείραγμα"
Έκτοτε ο Φ. Δημητριάδης όπως είχε κολλήσει στον Τσάτσο την κότα κόλλησε στον Πρωτπαπαδάκη τα "Ολλανδικά αστεία"

51- Λεωνίδας Δερτιλής (1904-1980) Υπουργός Εμπορίου
 Ο Δερτιλής είχε πει στην προεκλογική περίοδο πως :σε καμία εποχή   και σε καμία χώρα δεν έγιναν τόσα έργα. Η αντιπολιτευόμενη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σε άρθρο της, της 10-10-1961 γράφει: Πράγματι εκ των διεθνών στατιστικών των Ηνωμένων Εθνών προκύπτει ότι από του 1955 και εντεύθεν προκύπτει ότι ό ετήσιος ρυθμός αυξήσεως των επενδύσεων του παγίου κεφαλαίου  είναι εις την Ιαπωνίαν 22% δηλαδή κατά 50% σχεδόν υψηλότερος του εμφανιζομένου ρυθμού αυξήσεως παρ΄ημίν κατά την ιδίαν περίοδον.


Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ( Το ΣΤ΄μέρος )

1 σχόλιο:

  1. Έξυπνος,χαριτωμένος,ωραίος γοητευτικός,μοναδικός,αξιαγάπητος και μετριόφρων!!!!!

    Μόνο αυτά; ξέχασαν τα υπέροχος, σχεδόν ουράνιος (μη σε χάσουμε, ή μην παει και βρεις καμιά θέση άδεια εκεί πάνω ως αθεόφοβος), ευρηματικός, μονοδικός, πρωτότυπος, αξεπέραστος....

    σταματάω εδώ για να συνεχίσει και κανένας άλλος. Μην κλείσω τη νήμα!

    μαραμαίρων ή ιριδίζων γάτος (αυτό είναι από άλλο νήμα, της 18/3/17)

    ΑπάντησηΔιαγραφή