Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Α- ΜΠΟΣΤ-ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΡΕΩΣ- ΦΡΑΓΚΙΚΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΔΙ΄ ΑΦΡΑΓΚΟΥΣ!





Ο Μποστ από τις 15-10 έως τις 21-10-1961, δηλαδή λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 29-10-1961  δημοσιεύει στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ το δικό του Χρονικόν του Μορέως "Φραγκικόν ανάγνωσμα δι΄άφραγκους εις 6 συνεχείας" προσθέτοντας δε πως "Εκάστη συνέχεια αντιστοιχεί προς εν έτος ευημερίας"
Οι εικόνες είναι "δια χηρός Μποστ" ενώ "το κείμενον αγνώστου καλογήρου"
Η οξυδερκής και καυστική σάτιρα του Μποστ είναι προφανής ακόμα και από τον τίτλο γιατί το γνήσιο Χρονικό του Μορέως έργο ανωνύμου χρονικογράφου του 14ου αιώνα είναι η σημαντικότερη πηγή για τη φεουδαρχική οργάνωση του πριγκιπάτου της Αχαΐας οπότε ο Μποστ ευφυώς την παραλληλίζει με τα 6 χρόνια της μέχρι τότε διακυβέρνησης της χώρας από την ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ταυτόχρονα ο "άγνωστος καλόγερος" του χρονικού του δεν είναι άλλος από τον  Παναγιώτη Κανελλόπουλο (1902-1986) Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως της ΕΡΕ και εκλεγόμενο στην Αχαΐα !
Ο Μποστ στο Χρονικό μιμείται την γραφή των χρονικογράφων της εποχής και γι΄αυτό το κείμενο είναι ορθογραφημένο, αλλά βρίθει καυστικών υπονοούμενων για τα έργα της Καραμανλικής διακυβέρνησης.
Επειδή μετά από 53 χρόνια πολλά από τα υπονοούμενα αυτά δεν είναι γνωστά στον σημερινό αναγνώστη, που δεν γνωρίζει ή δεν θυμάται τα γεγονότα, παραθέτω στο τέλος μερικές σύντομες επεξηγήσεις .
Επειδή το κάθε ένα από τα 6 μέρη του Χρονικού κατελάμβανε όλο το εύρος  της μεγάλου σχήματος εφημερίδας ,όπου οι γελοιογραφίες ήσαν παραπάνω από μια  τις χώρισα και για να είναι ευανάγνωστο το κείμενο το χώρισα και αυτό ανά δύο  στήλες .

Στην πρώτη γελοιογραφία είναι ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. ο "άγνωστος καλόγερος" του χρονικού και στην δεύτερη ο ίδιος εξιστορεί το Χρονικό στον παλαιό ηγέτη της δεξιάς  Κωνσταντίνο  Τσαλδάρη (1894-1970), τον δύο φορές πρωθυπουργό  και τότε αρχηγό της Ένωσης του Λαϊκού Κόμματος ,την σημαία του οποίου και κρατεί,  ο οποίος δεν είχε εκλεγεί το 1958 και ο οποίος είχε πλέον τότε  αποσυρθεί της πολιτικής ζωής.




ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

1-Στις αρχές του Ιουνίου 1960 η Σοράγια είχε έρθει στην Αθήνα και ένα βράδυ χόρεψε στα Αστέρια με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.



2-Ο Κανελλόπουλος είχε γράψει το βιβλίο "Γεννήθηκα το 1402" για το οποίο είχε τιμηθεί το 1957 από την Ακαδημία Αθηνών με το Αριστείο Γραμμάτων.

3-Όταν πέθανε ο πρωθυπουργός στρατάρχης  Παπάγος αντιπρόεδροι και πιθανότεροι διάδοχοι του ήσαν ο Κανελλόπουλος και ο Στέφανος Στεφανόπουλος. Παρ΄όλα αυτά όμως  το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέβαλε στη θέση του Πρωθυπουργού τον μέχρι τότε Υπουργό Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνο Καραμανλή.

4-Το 1951 ο Καραμανλής παντρεύεται την Αμαλία Κανελλόπουλου (μετέπειτα Μεγαπάνου) ανιψιά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

5-Μανώλης Κεφαλογιάννης (1906-2003) βουλευτής Ηρακλείου, υφυπουργός Οικισμού  

6-Πρωτοπαπαδάκης Αριστείδης ( 1903-1966) βουλευτής Κυκλάδων , υπουργός Συντονισμού

7-Ευάγγελος Αβέρωφ (1910-1990)  βουλευτής Ιωαννίνων, υπουργός Εξωτερικών

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Η συνέχεια μεθαύριο.
Δεν κατάφερα να βρω γιατί ονομάζει τον Αβέρωφ Σερπερινόν.
Αν το γνωρίζει κανείς ας μας ενημερώσει σε σχόλιο.

4-10-2014 Τελικά χάρις στην έρευνα που έκανε ο μόνιμος αναγνώστης αλλά μηδέποτε  σχολιάζων κουμπάρος μου Σταμάτης Γ. βρέθηκε γιατί τον χαρακτηρίζει Σερπερινόν.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Βόννη Ικσέλ στο ανταποκριτή της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Βάσο Μαθιόπουλο είχε πει πως πρόταση για διχοτόμηση της Κύπρου είχε κάνει ο Αβέρωφ. Τελικά  μετά από μέρες ο υπουργός  Εξωτερικών της Τουρκίας Σαρπέρ το διέψευσε.
Σε καυστικό του σχόλιο ο Θ. Τουρκοβασίλης στις 26-8-1961 μεταξύ άλλων είπε:
... αι κατά την επίσκεψιν του κ. Σαρπέρ εις την Ελλάδα ανταλλαγείσαι φιλοφρονήσεις μεταξύ των υπουργών Ελλάδας και Τουρκίας ήσαν ειλικρινείς και κατά τας οποίας ο κ. Σαρπέρ θα ηδύνατο να ονομάζεται Αβέρωφ ο κ. Αβέρωφ Σαρπέρ. 

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Πολύ σωστή πρωτοβουλία να ανεβάσεις αυτά τα κείμενα του Μποστ. Η σάτιρα του παραμένει αξεπέραστη!

    (Το διάβασμα και μόνο του τίτλου - Φράγκικον Ανάγνωσμα Δι' Άφραγκους - έφερε τα πρώτα γέλια... :D )

    Δύστροπη Πραγματικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή