Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΛΙΕΣ, ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ




Παρά το ότι έχω κόψει το κάπνισμα, πάνω από 20 χρόνια, μερικές φορές στα όνειρα μου βλέπω με έκπληξη τον εαυτό μου να καπνίζει!
Μάλιστα μια μέρα έβλεπα πως κρατούσα ένα πακέτο 22 φίλτρο, που όταν πρωτοκυκλοφόρησε, η παραγωγή του δεν προλάβαινε την ζήτηση, με αποτέλεσμα να κατεβαίνω στην Κρήτη που ζούσα τότε με 3-4 κούτες από αυτά, για να μην μου λείψουν !
Σερφάροντας στο ιντερνέτ διάβασα την  είδηση πως η καπνοβιομηχανία Γεωργιάδη που το έφτιαχνε, κατέθεσε πρόσφατα αίτηση πτώχευσης.
Τελικά σερφάροντας  κατέληξα  να διαβάσω μερικά άρθρα σχετικά με την άνοδο αλλά και την πτώση της ελληνικής καπνοβιομηχανίας αλλά και να βρω και εικόνες από διαφημίσεις και πακέτα με σπάνιες μάρκες τσιγάρων που είχαν κυκλοφορήσει στο παρελθόν στην Ελλάδα και σε μέρη που υπήρχε ελληνισμός.

΄Ενα σύντομο χρονικό έχει δημοσιεύσει το ΕΘΝΟΣ 
1909: Εισάγονται οι πρώτες σιγαροποιητικές μηχανές στην Ελλάδα από τους βιομηχάνους Βάρκα και Καραβασίλη.
1913: Ιδρύεται στο Αγρίνιο η Ομόρρυθμος Καπνεμπορική Εταιρεία «Αφοί Παπαστράτου»
1931: Κυκλοφορεί η πρώτη διαφήμιση εταιρείας τσιγάρων στην Ελλάδα.
1939: Αρχίζει η μείωση της κατανάλωσης αρωματικών καπνών. Τα «λαϊκά τσιγάρα» παρά τη νέα φορολογία και την οικονομική κρίση αποκτούν μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό.
1940: Κατασκευάζονται τσιγάρα «AERA» με σκοπό την ενίσχυση του φρονήματος των Ελλήνων στρατιωτών.
1950: Κυκλοφορεί το πρώτο τσιγάρο με φίλτρο
1971: Κυκλοφορεί το πρώτο Marlboro lights
1978: Ο υπουργός υγείας Σπύρος Δοξιάδης, ξεκινά την πρώτη αντικαπνιστική εκστρατεία στην Ελλάδα.
1980: Από τις αρχές της δεκαετίας παρασκευάζονται στην Ελλάδα σχεδόν όλες οι ξένες μάρκες τσιγάρων και παύουν σταδιακά να εισάγονται.
1995: Κυκλοφορεί η μάρκα President σε μια πρωτοποριακή μορφή πακέτου 30 τσιγάρων
1996: Yπερψηφίζεται ο ευρωπαϊκός νόμος για την απαγόρευση της διαφήμισης του καπνίσματος με την ψήφο του τότε Υπουργού υγείας κ. Γείτονα


 Οι καπνοβιομηχανίες στον Μεσοπόλεμο έφταναν περίπου τις 150 αλλά υπήρξε μια τεράστια μείωση του αριθμού τους σε 50 μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε 5 μέχρι το τέλος του περασμένου αιώνα.
Τελικά σήμερα έχουν  παραμείνει εν λειτουργία μόνο 3 από τις 5 :
1- Η Παπαστράτος ΑΕ που έγινε  Philip Morris International το 2003.
2-Καρέλιας (Καλαμάτα), που πρόσφατα λόγω κερδοφορίας μοίρασε 2,5 εκ ευρώ στους εργαζόμενους της.
3- Η ΣΕΚΑΠ (Ξάνθη) που αγοράστηκε από τον  ομογενή επιχειρηματία κ. Ιβάν Σαββίδη.Τον Μάρτιο 2018 την πούλησε στη δεύτερη μεγαλύτερη πολυεθνική καπνοβιομηχανία του κόσμου, την Japan Tobacco.
4-Ο Κεράνης (Πειραιάς) έκλεισε το 2006
5-Ο Γεωργιάδης(Αθήνα),  έχει υποβάλλει αίτηση πτώχευσης και είναι κλειστός πάνω από 1 χρόνο.
Σε αυτό το ποστ δημοσιεύω τις εικόνες μόνο από  μερικές σπάνιες μάρκες τσιγάρων και όχι από τις μεγάλες και γνωστές καπνοβιομηχανίες.



Εκτός από Ξενόπουλο και η Μαρίκα Κοτοπούλη διαφήμισε τα τσιγάρα Καραβασίλη με τα λόγια: «Για κάθε άνθρωπο και ιδίως για τον ηθοποιό η ποιότης του καπνού παίζει μεγάλο ρόλο στη φωνή. Ομολογώ ότι με τα τσιγάρα Ζ-Καραβασίλη η φωνή μου δεν επηρεάσθη καθόλου και ο λαιμός μου βρήκε την ανάπαυσή του.

Όμως και  η μεγάλη ηθοποιός Κατερίνα Ανδρεάδη είπε: «Μα κύριε Καραβασίλη ήταν ανάγκη να κυκλοφορήσετε ένα τόσο καλό σιγαρέτο, ώστε να με κάνετε να γίνω και εγώ καπνίστρια;»












Όπως διαπιστώνει κανείς στην πλειονότητα των κουτιών εμφανίζονται μοντέρνες γυναίκες σε αρκετά προκλητικές για την εποχή στάσεις.
Η κατασκευή αρχικά των τσιγάρων ήταν  χειροποίητη και όταν ήρθαν στην Ελλάδα οι πρώτεςσιγαροποιητικές μηχανές υπήρξε μεγάλο πρόβλημα με τους σιγαροποιούς.

Σιγαροποιητικάς μηχανάς τελείων συστημάτων εκόμισεν το πρώτον εν Αθήναις ο καπνοβιομήχανος Κ. Βάρκας, εν Πειραιεί ο καπνοβιομήχανος Σπάθης και εν Πύργω ο καπνοβιομήχανος Β. Καραβασίλης τω 1909.
.....................................................

Οι σιγαροποιοί Αθηνών, άμα ως επληροφορήθησαν ότι εις το Τελωνείον Πειραιώς εκομίσθη σιγαροποιητική μηχανή τελείου συστήματος,  προβλέποντες ανεργίαν, απεφάσισαν όπως παντί τρόπω εμποδίσωσι την εγκατάστασιν ταύτης εις το Καπνεργοστάσιον. Προς τούτο κατήλθον εν σώματι εις Πειραιά και εδημιούργησαν ταραχάς συνεπεία των οποίων ήτο η προσωρινή αναστολή της μεταφοράς εις Αθήνας της μηχανής ταύτης. Ο Βάρκας τότε εζήτησε την προστασίαν της Αγγλικής πρεσβείας, δεδομένου ότι την μηχανήν ταύτην είχεν αγοράσει παρ' Αγγλικού εργοστασίου, υπό τον όρον της εγκαταστάσεώς της εις το Καπνεργοστάσιον Αθηνών.


Ο Γραμματεύς της Αγγλικής Πρεσβείας συνέστησε εις τον Βάρκαν όπως αναρτήση την αγγλικήν σημαίαν επί της αμάξης ήτις θα μετέφερε την μηχανήν. Η Ελληνική Κυβέρνησις προς πρόληψιν επεισοδίου και προς προστασίαν της αγγλικής σημαίας διέταξε τον τότε ανθυπομοίραρχον και νυν Αντιστράτηγον κ. Δημητρίου όπως μετά δυνάμεως εφίππου Χωροφυλακής συνοδεύση την άμαξαν την φέρουσαν την σιγαροποιητικήν μηχανήν μέχρι του Καπνεργοστασίου, διετάχθη δε και ειδική φρουρά όπως φρουρή το διαμέρισμα εις ο εγκαταστάθη αύτη προς πρόληψιν καταστροφής ταύτης υπό των εργατών».
ΠΡΟΣΘΗΚΗ 10-8-2015
Γράφει ο Παπαδιαμάντης στον Γιάννη Βλαχογιάννη στις 24 Νοεμβρίου 1903:
Να μου στείλεις ταχυδρομικώς μισήν οκάν τσιγαρέττα ψιλά, Αγρινίου του Βάρκα...

Το Αγρίνιο ήταν από τα μέρη της Ελλάδας που διακρίθηκε στην καπνοβιομηχανία με την παραγωγή καπνών που διέθετε.







Αλλά και νησιά όπως η Σάμος διέθεταν δική τους παραγωγή.





Μικρές όμως καπνοβιομηχανίες υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα από την Δράμα, την Λαμία και τον Βόλο μέχρι την Πάτρα την Κέρκυρα και την Λευκάδα.







Επίσης και εκτός Ελλάδος υπήρχαν ελληνικές καπνοβιομηχανίες στην Κύπρο και την Αίγυπτο.



Τέλος ενδιαφέρουσες είναι οι διαφημίσεις των διάφορων καπνοπωλείων που υπήρχαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις  της  Ελλάδας.






Πολλές εικόνες από πακέτα τσιγάρων υπάρχουν εδώ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 7-1-2014
Σχετικά με το κάπνισμα ποστ μου:

9 σχόλια:

  1. Μπορεί ο Καρέλιας να μοίρασε 2,5 εκ ευρώ μπόνους στους εργαζόμενους του , όπως ήδη το είχε ξανακάνει και στο παρελθόν και ταυτόχρονα να έχει προβεί σε 35 νέες προσλήψεις προσωπικού τον προηγούμενο χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ παρ΄όλα αυτά τον είχε στο στόχαστρο γιατί είχε απολύσει 4 άτομα τον ίδιο χρόνο.
    Τον Νοέμβριο ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητες τις απολύσεις των 4 υπαλλήλων της καπνοβιομηχανίας λες και όταν τους προσελάμβανε αποκτούσαν αυτομάτως και μονιμότητα εφ΄όρου ζωής είτε είναι αποδοτικοί είτε όχι στην δουλειά τους!
    Βέβαια δεν τον είδαμε να έχει την ίδια ευαισθησία όταν το ΚΚΕ έκανε 38 απολύσεις στον Ριζοσπάστη!
    Βλέπεις με το ΚΚΕ μπορεί να ελπίζει ότι αύριο είναι δυνατόν αυτό να αλλάξει γνώμη και να συνεργαστούν ενώ με τον Καρέλια αποκλείεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο, τα είπες όλα!

      Διαγραφή
    2. Σχετικά δε με τις προσλήψεις και ίσως και με τις απολύσεις είναι ενδιαφέρουσα η άποψη που έχει για το θέμα αυτό:
      Το σημαντικότερο κεφάλαιο είναι ο άνθρωπος δήλωσε έπειτα, μιλώντας για τη σημασία που διαδραματίζει το ανθρώπινο δυναμικό στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Αναλύοντας την αγορά εργασίας, ο κ. Καρέλιας είπε ότι υπάρχουν οι Α players, που είναι ικανά στελέχη με αυτοπεποίθηση, οι Β players που είναι λιγότερο ικανοί, οι C players που είναι χαμηλότερης ποιότητας, οι D players ακόμα πιο χαμηλής ποιότητας, και τέλος υπάρχουν οι Ε players που είναι εργαζόμενοι με ελάχιστες ικανότητες. Αν προσλάβετε έναν Β player, αυτός θα προσλάβει C players για να μην αισθάνεται απειλή. Οι C players θα προσλάβουν D players και εκείνοι με τη σειρά τους θα προσλάβουν Ε players για να αισθάνονται υπεροχή έναντι των υφισταμένων τους. Με αυτό τον τρόπο η επιχείρησή σας θα γεμίσει άχρηστο προσωπικό πριν προλάβετε να το πάρετε χαμπάρι, είπε ο κ. Καρέλιας – προτρέποντας τους επιχειρηματίες να συνεργάζονται και να προσλαμβάνουν μόνο Α players. “Οι Α players ξέρουν τι θέλουν, γνωρίζουν τη διαφορά του καλού από το άριστο, δεν απειλούνται από κάποιον καλύτερο. συνεργάζονται με τους άλλους Α players και δίνουν το στίγμα τους σε όλη την επιχείρηση”, είπε ο Ανδρέας Καρέλιας απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα της επιλογής άριστων συνεργατών.

      Διαγραφή
  2. Τι μου θύμησες τώρα!
    Και εγώ ερχόμουνα από την επαρχία και έπερνα μαζί μου κούτες με 22 φίλτρο που δεν έφταναν στην αρχή εκεί που υπηρετούσα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή η αναδρομή !!!

    Είσαι τυχερός που το έκοψες!!!
    Εγώ τώρα προσπαθώ να το κόψω και όσο δεν το καταφέρνω θεωρώ τον εαυτό μου εντελώς ηλίθιο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά και εγώ όταν το έκοψα είχα φτάσει να θεωρώ τον εαυτό μου ηλίθιο και εξηρτημένο άτομο και γι΄ αυτό είχα φτάσει να ντρέπομαι για την αδυναμία μου αυτή.
      Με βοήθησε όμως το μάσημα για κανένα μήνα τσικλών NICORETTE μέχρι που πόνεσαν τα σαγόνια μου και τις σταμάτησα!

      Διαγραφή
  4. πανε αυτά τωρα η φτωχολογιά αγοραζει από το πακιστανι με 1 ευρο to raquel gold maount maxim και αλλα τσιγαρα πολες φορες ο λαθρο που κανει και ευκολιες ληστευεται από τα αλανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://medicalnews.gr/2014/01/sthn-ellada-to-megalutero-pososto-gunaikon-kapniston-pagkosmios/
    Οι θεριακλήδες είναι γυναίκες, τουλάχιστον στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι η χώρα που εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστριών παγκοσμίως (34,7% το 2012), σύμφωνα με μια νέα διεθνή έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) που καταγράφει τις διεθνείς καπνιστικές τάσεις.
    Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η Ελλάδα, μαζί με μερικές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Βουλγαρία και την Αυστρία, εμφανίζουν σημαντική αύξηση των καπνιστών, ανδρών και γυναικών, κατά την τελευταία 30ετία.
    Η βασική διαπίστωση της έκθεσης είναι ότι, λόγω της διαρκούς αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, παρατηρείται μεν αισθητή μείωση στο ποσοστό των ανθρώπων που καπνίζουν καθημερινά, όμως αυξάνεται ο απόλυτος αριθμός των καπνιστών και ο αριθμός των τσιγάρων που καταναλώνονται. Τα τσιγάρα που καπνίζονται κάθε μέρα πάνω στη Γη, ξεπέρασαν πλέον τα έξι τρισεκατομμύρια! Σε 75 χώρες, οι καπνιστές καπνίζουν κάθε μέρα πάνω από 20 τσιγάρα.
    Η έρευνα από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, όπου ανήκει το Ινστιτούτο ΙΗΜΕ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια Εμανουέλα Γακίδου, σύμφωνα με το BBC και το “Nature”, καλύπτει 187 χώρες για την περίοδο 1980-2012. Σε αυτή την περίοδο, σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των καπνιστών και των καπνιστριών μειώθηκε κατά 25% και 42% αντίστοιχα, όμως ο απόλυτος αριθμός των καθημερινών καπνιστών και των καπνιστριών αυξήθηκε κατά 41% και 7% αντίστοιχα.
    Έτσι, ενώ το 1980 κάπνιζαν το 41% των ανδρών και το 10,6% των γυναικών του πλανήτη, το 2012 αυτά τα ποσοστά είχαν μειωθεί σε 31% και 6,2% αντίστοιχα. Επειδή όμως, στο μεταξύ, ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτινάχθηκε, σε απόλυτους αριθμούς εμφανίζουν αισθητή αύξηση τόσο οι καπνιστές προσεγγίζοντας πλέον το ένα δισεκατομμύριο (από 721 εκατ. το 1980 σε 967 εκατ. το 2012), όσο και τα τσιγάρα (αυξήθηκε κατά 26% μεταξύ 1980 – 2012 ο αριθμός των τσιγάρων που κατανώλονται ετησίως).
    Σε όλες τις χώρες οι άνδρες που καπνίζουν, είναι περισσότεροι από τις γυναίκες καπνίστριες, με μόνη εξαίρεση τη Σουηδία. Σε πολλές χώρες το ποσοστό που καπνίζουν κάθςε μέρα, υπερβαίνει το 50% του ανδρικού πληθυσμού. Μετά την Ελλάδα, τα μεγαλύτερα ποσοστά καπνιστριών υπάρχουν στη Βουλγαρία (31,5%), το Κιριμπάτι (31,3%), την Αυστρία (28,3%), τη Γαλλία (27,7%) και την ΠΓΔΜ (26,7%). Τα μικρότερα ποσοστά γυναικών καπνιστών έχουν η Ερυθραία και το Καμερούν (μόλις 0,6%).
    Στους άνδρες, το ρεκόρ καπνιστών κατέχει το μικρό κράτος Τιμόρ-Λέστε (61,1% του πληθυσμού του) και ακολουθούν η Ινδονησία (57%), το Κιριμπάτι (54,4%) και η Αρμενία (51,7%), ενώ όγδοη στην παγκόσμια κατάταξη και πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών και γενικότερα μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών είναι η Κύπρος (με ποσοστό καπνιστών το 48% του ανδρικού πληθυσμού της). Οι λιγότεροι άνδρες καπνιστές υπάρχουν στην Αντίγκουα & Μπαρμπούντα (5%), το Σάο Τομέ & Πριντσίπε (7%) και τη Νιγηρία (7,5%).
    Μεταξύ 1980-2012, την μεγαλύτερη μείωση σε αριθμό καπνιστών εμφανίζουν η Ισλανδία, το Μεξικό και ο Καναδάς (από 3%), ενώ την μεγαλύτερη αύξηση η Λιθουανία (0,8%) και η Σερβία (0,6%). Από άποψη αριθμού τσιγάρων, την μεγαλύτερη μέση κατανάλωση ανά καπνιστή σε καθημερινή βάση εμφανίζουν η Μαυριτανία (41 τσιγάρα) και η Ερυθραία (38), ενώ την μικρότερη το Τσαντ, η Μπουρκίνα Φάσο και η Γουινέα (από ένα μόλις).
    «Παρά την τρομερή πρόοδο που έχει γίνει στον έλεγχο του καπνίσματος, πολλά ακόμα μένει να γίνουν», δήλωσε ο συν-υπεύθυνος της έρευνας, διευθυντής του Ινστιτούτου ΙΗΜΕ, δρ Κρίστοφερ Μάρεϊ. Όπως είπε, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το κάπνισμα ευθύνεται για 5,7 εκατ. θανάτους ετησίως, χωρίς να υπολογίζονται οι συνέπειες για την υγεία από το παθητικό κάπνισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπήρχε στήν Ξάνθη μέ βιομηχανία τσιγάρων ΑΡΔΙΤΗ που δέν αναφέρεται πουθενά. Τι έγινε αραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή