Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΕΚΠΛΗΞΗ. Α΄ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ



Αυτό το Πάσχα είπαμε να πάμε ένα ταξίδι κάπου κοντά και έτσι ο κλήρος έπεσε στην Ρουμανία.
Η χώρα αυτή ήταν μια έκπληξη με το πανέμορφο Βουκουρέστι και τις ιστορικές πόλεις της, αλλά και με τα χωριά της επαρχία της, που σαφώς είναι πολύ φτωχότερα από τις πόλεις, αλλά διατηρούν την γοητεία μιας άλλης, περασμένης για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης εποχής, με τα ξύλινα αγροτόσπιτα που κυριαρχούν σε αυτά .(1)


Οι μεγάλες πόλεις της είναι ανεπτυγμένες και σε όλες βλέπεις ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να αναδειχθούν τα παλιά τους αριστοκρατικά κτήρια(2,3,4,5,6,7) που υποδηλώνουν το υψηλό οικονομικό επίπεδο που είχε η άρχουσα τάξη στο παρελθόν της χώρας, κυρίως λόγω του εμπορίου.












Σήμερα η Ρουμανία έχει ένα κατά κεφαλήν εισόδημα κάτι παραπάνω από το 1/4 της Ελλάδας και υπάρχουν και μισθοί εκεί που είναι μόνο 300 Ευρώ.
Παρ΄ όλα αυτά, ιδίως στο Βουκουρέστι βλέπεις να κινούνται αυτοκίνητα ακριβά ενώ αντίστοιχα στην επαρχία δεν είναι σπάνιο θέαμα στους δρόμους να βλέπεις να κινούνται με αραμπάδες!


Σαφώς μετά την επανάσταση του 1989 με τους 1033 τουλάχιστον νεκρούς, που κατέληξε στην κατάρρευση του 25ετούς καθεστώτος του Τσαουσέσκου και την εκτέλεση του μαζί με την γυναίκα του ανήμερα τα Χριστούγεννα, η Ρουμανία άρχισε να ανακάμπτει από την εξαθλίωση που την είχε οδηγήσει ο παρανοϊκός αυτός δικτάτορας.
Το πόσο παρανοϊκός δε ήταν, είναι αυτονόητο όταν βλέπει κανείς το κτήριο που στεγάζει σήμερα το Κοινοβούλιο και το οποίο δεν πρόλαβε να το δει ολοκληρωμένο πριν να τον εκτελέσουν, κτήριο που υπάρχουν ακόμα μέρη του που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ένα τερατώδες κατασκεύασμα, το δεύτερο σε επιφάνεια κτήριο στον κόσμο μετά το Αμερικανικό Πεντάγωνο με 1100 δωμάτια, 12 πατώματα και πυρηνικό καταφύγιο στο υπόγειο! Για να κτιστεί το κτήριο, με τον περιβάλλοντα χώρο του, ισοπέδωσε το 1/6 του ιστορικού κέντρου του Βουκουρεστίου με 30.000 κατοικίες και ιστορικές εκκλησίες και στοίχισε 3,3 δις Ευρώ σε εποχή που ο λαός της Ρουμανίας κυριολεκτικά πεινούσε!
Μία τελειόφοιτη φοιτήτρια της Ιατρικής που σπούδαζε τότε στο Βουκουρέστι μου είχε διεκτραγωδήσει την κατάσταση που ζούσε με τις καθημερινές προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, που είχαν σαν αποτέλεσμα να μην μπορείς να διατηρήσεις τίποτα στο ψυγείο σου με αποτέλεσμα να διατρέφεται με κονσέρβες από την Ελλάδα! Και αυτό για να εξοικονομηθούν χρήματα για την κατασκευή αυτού του μεγαθήριου!
Όταν, μετά από μέτρα ασφαλείας σαν των αεροδρομίων, μπαίνεις μέσα μένεις έκθαμβος από την μεγαλομανία του που οδήγησε στην άνευ λογικής κατασκευή διαδρόμων με μάρμαρο στο μέγεθος γηπέδου, με 480 κρυστάλλινους πολυέλαιους με τον βαρύτερο να ζυγίζει 2,5 τόνους, κουρτίνες υφασμένες με κεντήματα με ασήμι και χρυσό, η με χαλιά που λόγω του μεγέθους τους υφάνθηκαν επί τόπου.
Στο βίντεο εδώ υπάρχει μια γενική του εικόνα προφανώς από την εποχή που άνοιξε για τον κόσμο, εξ ου και οι ουρές που περιμένουν να δουν για ποιό λόγο αναγκάστηκαν να σφίξουν για τόσα χρόνια το ζωνάρι τους. Προφανώς τότε δεν υπήρχαν ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας.
Στο παρακάτω βίντεο υπάρχει η ξενάγηση όπως γίνεται σήμερα.




Στην Ρουμανία οι θρησκευόμενοι θα ευχαριστηθούν να επισκέπτονται τις πολλές εκκλησίες που έχει η χώρα και στις οποίες , καθώς είμαστε και τις μέρες του Πάσχα, είχαν κόσμο και κυρίως γυναίκες που φόραγαν μαντίλες.
Αλλά και σε όσους, σαν εμένα, που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με θρησκείες, οι εκκλησίες με τις καταπληκτικές τους αγιογραφίες που τις διακοσμούν και στους εξωτερικούς τοίχους προσέφεραν μια μοναδική αισθητική εμπειρία γιατί αποτελούν τοπικό χαρακτηριστικό που δεν απαντάται σε άλλες ορθόδοξες εκκλησίες.

Τον επιτάφιο τον παρακολουθήσαμε στο Βουκουρέστι στην Ελληνική εκκλησία του Ευαγγελισμού(10), που εξωτερικά θυμίζει τον ναό της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη, είναι μεσοτοιχία με την Ελληνική πρεσβεία, αποτελεί δε ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους. Κτίστηκε το 1899 με έξοδα του Παναγή Χαροκόπου ώστε να «αναμιμνήσκει την κλασικήν των προγόνων ημών εποχήν» .
Στον προαύλιο χώρο υπάρχει το άγαλμα του Ρήγα Φεραίου.





Την ανάσταση μερικοί την παρακολούθησαν στο Πατριαρχείο της Ορθόδοξης Ρουμανικής Εκκλησίας(12,13 ο καθεδρικός ναός -1656-8), αλλά λόγω του κρύου και του γεγονότος ότι είχαμε δει τον χώρο το πρωί προτιμήσαμε να μείνουμε στο ξενοδοχείο που διαμέναμε, το Marriot, που είχε και την εξής μοναδική διεθνή πρωτότυπη φραγκοφονιάδικη τακτική ! Αν έβαζες μουσική στο δωμάτιο στην χρέωναν!
Στο λόμπι του ξενοδοχείου όταν φτάσαμε και περιμέναμε να πάρουμε τα δωμάτια μας καθόντουσαν κοντά μας και 3 μεσήλικες Έλληνες, με μάλλον χυδαία εμφάνιση, με δύο νεαρές Ρουμάνες αρκετά κουμπωμένες, με τις οποίες και χαριεντιζόντουσαν σε κάτι σπασμένα αγγλικά. Η σκηνή μου δημιούργησε την βάσιμη υπόνοια ως σκόπευαν να τις "βγάλουν στο κλαρί".
Πάντως εμφανή πορνεία δεν είδαμε πουθενά, ζητιανιά όμως υπήρχε, αλλά συνήθως περιοριζόταν έξω από τις εκκλησίες και τα μέρη που κυκλοφορούσαν τουρίστες.
Τα ταξί στο Βουκουρέστι είναι φτηνά αλλά οι ταξιτζήδες είναι συχνά το ίδιο απατεώνες σαν μερικούς από τους δικούς μας.
Αυτό που είναι συγκινητικό για μας τους Έλληνες είναι ότι όπου και να πας στην Ρουμανία βρίσκεις ότι υπήρχε μεγάλη ελληνική παρουσία στο παρελθόν και πολλά μέρη της συνδέονται με την ελληνική ιστορία. Πλήθος από προσωπικότητες έζησαν και διέπρεψαν εδώ.



Ένα τεράστιο κτήριο στο Βουκουρέστι είναι το νοσοκομείο του Καντακουζινού(14), πολλά θαυμάσια κτήρια ήσαν κατοικίες ελλήνων(Φωτ2 το Παλάτι των Καντακουζινών) , ο δε Κωνσταντίνος Ζάππας έκτισε το Αθήναιον(15) το 1888 για μουσικές εκδηλώσεις.
Εκτός από τον Ρήγα και τον Υψηλάντη άλλοι Έλληνες που διέπρεψαν εκεί και πολλοί από αυτούς έχουν συνδέσει το όνομα τους και ως ευεργέτες της Ελλάδας , είναι ο Κωνσταντίνος και ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος, ο Μιχαήλ Σούτσος, ο Μιχαήλ Βόδας, ο Απόστολος Αρσάκης, ο Ευάγγελος και Κωνσταντίνος Ζάππας, ο Παναγής Χαροκόπος, ο Αλέξανδρος Μουρούζης, ο Νεόφυτος Δούκας, ο Ιώσηπος Μοισιόδαξ για να αναφέρω τους πιο γνωστούς στην Ελλάδα.
Είναι ενδιαφέρον επίσης ότι και σήμερα υπάρχει στην Ρουμανία, και όχι μόνο στην πρωτεύουσα, έντονη ελληνική επιχειρηματική διείσδυση από αρκετές δικές μας τράπεζες, ιδίως της Πειραιώς, της Eurobank και της Alpha, αλλά και εταιρειών όπως του Γερμανού της Cosmote ή ακόμα και του Γρηγόρη!
Το Βουκουρέστι που την 10ετια του 30 το έλεγαν "μικρό Παρίσι" ή "Παρίσι της Ανατολής" έχει διατηρήσει ένα μέρος από την αρχοντιά που το χαρακτήριζε, αν και μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει από τους βομβαρδισμούς στον Β΄Παγκ. Πόλεμο, δύο μεγάλους σεισμούς το 1940 και το 1977, και την ισοπέδωση του Τσαουσέσκου.
Έχει μεγάλες λεωφόρους, εξαιρετικά πάρκα και λίμνες και σε κεντρικό σημείο του, Αψίδα Θριάμβου σαν του Παρισιού, κατασκευασμένη το 1935 για να θυμίζει την ενοποίηση της χώρας το 1918.









Σε ένα πάρκο του υπάρχει ένα μουσείο με αναπαραστάσεις των παραδοσιακών επαρχιακών σπιτιών(21), εκκλησιών κτλ . Στο ίδιο πάρκο υπάρχει και το ανάκτορο που ζει ο πρώην βασιλιάς της Ρουμανίας Μιχαήλ, 90 χρονών σήμερα,(είναι κορακοζώητοι οι άτιμοι!) το οποίο και του επιστράφηκε μετά την πτώση του κομμουνισμού.

Από φαγητό δυστυχώς τις περισσότερες μέρες τρώγαμε στα ξενοδοχεία που μέναμε οπότε η κουζίνα ήταν συνήθως η κλασσική ευρωπαϊκή.
Όπου είχε μπουφέ υπήρχε συνήθως και τοπική σούπα η ciorba με λαχανικά ή κρέας.
Αυτό που φάγαμε καθ΄ οδόν ήταν κάτι σαν τας κεμπάπ δικό μας, τα miditei που είναι νοστιμότατο.







Τοπικά πιάτα (23,24,25) που δεν θυμάμαι το όνομα τους, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε δύο φορές, όταν πήγαμε και πριν να φύγουμε , σε ένα ιστορικό εστιατόριο του Βουκουρεστίου που αποτελεί και τουριστικό αξιοθέατο της πόλης, συνοδεία μάλιστα και μουσικής από μια χαριτωμένη κοπέλα που έπαιζε βιολί .
Το Caru' cu bere, λειτουργεί από το 1879 και διαθέτει ένα εξαιρετικό εσωτερικό διάκοσμο(22).

Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και η εκκλησία της Σταυρουπόλεως(26) του 1724 χτισμένη από Έλληνα μοναχό και προστατευόμενο Μνημείο της UNESCO.

Τέλος μια άλλη νοστιμιά είναι ένα τσουρεκοειδές κατασκεύασμα που ψήνεται παρουσία του πελάτη στα κάρβουνα. Τυλιγμένη λεπτή ζύμη πάχους 1εκ. περίπου, σε ένα παχύ κύλινδρο πασπαλίζεται μετά με ζάχαρη και τριμμένο αμύγδαλο και μόλις κρυώσει λίγο σου το δίνουν, το καταβροχθίζεις με λαιμαργία, και σου κάθεται μετά σαν μπλάστρι στο στομάχι!

Μερικές από τις φωτογραφίες έχουν ληφθεί μέσα από το πούλμαν και με αυτό εν κινήσει . Κλικάροντας απάνω τους μεγαλώνουν.

11 σχόλια:

  1. Απολαυστική όπως πάντα η περιγραφή σου Αθεόφοβε μου. Η ιστορία με το "παλάτι" του Τσαουσέσκου οδυνηρή. Παρόλα αυτά, πριν λίγο καιρό, συνάντησα μια γιατρίνα Ρουμάνα που παντρεύτηκε Έλληνα και ζει εδώ, η οποία επιχείρησε να μου υπερασπιστεί το Τσαουσέσκου. Μου είπε ότι επί των ημερών του η Ρουμανία δεν είχε δημόσιο χρέος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Meropi-
    Πράγματι ο Τσαουσέσκου είχε μηδενίσει το δημόσιο χρέος ξεζουμίζοντας όμως τον λαό του.
    Κάτι αντίστοιχο είχε πετύχει και ο Εμβέρ Χότζα.
    Όταν είχα πάει στην Αλβανία μετά τον θάνατο του, μου είχε κάνει εντύπωση ότι τα μήλα που υπήρχαν στην αγορά ήσαν τα χαμάρια, δηλαδή αυτά που έχουν πέσει από τα δέντρα. Όλα τα άλλα πήγαιναν για εξαγωγή για να εισπραχτεί συνάλλαγμα.
    Το δε παλάτι του Τσαουσέσκου έχω διαβάσει σε κουμουνιστικά μπλογκ πως το έφτιαξε για να δώσει δουλειά στον κόσμο μετά την καταστροφή που είχε γίνει με τους σεισμούς του 1977.
    Δεν μπορούσαν βλέπεις να γίνουν άλλα παραγωγικά έργα στην χώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνυπογράφω το απολαυστικό της περιγραφής του αθεόφοβου! Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η χώρα με τη λατινογενή γλώσσα, μοναδική μέσα στους σλάβους. Θυμάμαι ότι τη θαύμαζαν οι εγχώριοι κομμουνιστές της μιας όχθης (ξέρετε ποιας...), ίσως και με το αζημίωτο. Ο Τσασουσέσκου είχε αρνηθεί και τη συμμετοχή στην εισβολή της Πράγας...

    Πως διάβολο περίμεναν οι Υψηλάντηδες ότι σε αυτή τη θεόφτωχη χώρα, που την είχαν ξεζουμίσει οι φαναριώτες κυβερνήτες, ο λαός θα ξεσηκώνονταν και θα τους υποστήριζε;

    Εκτός αν ήθελαν να δώσουν στους έλληνες το μήνυμα ότι ο ερχότανε ο Τσάρος προς βοήθεια...

    Στο τέλος οι του Ιερού Λόχου έπεσαν ηρωϊκά μεν, μάταια δε...Αμφιβάλλω αν οι Μωραίτες ή οι Ρουμελιώτες, που οι μεν δεν χώνευαν τους δε αν δεν τους αγνοούσαν, επηρεάστηκαν καθόλου από τη θυσία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. argosholos-
    Η Μολδοβλαχία τότε δεν έιχε τούρκικο στρατό και γι΄αυτό ο Υψηλάντης ξεκίνησε από εκεί.
    Βέβαια η κατάληξη του Ιερού λόχου από άσχετους φοιτητές μπροστά στα στρατεύματα 3 πασάδων ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη.
    Ο Υψηλάντης ήταν ηρωίκή φυσιογνωμία αλλά δεν διέθετε πολιτική διορατικότητα για να σκεφτεί ότι εκεί θα κατάληγε το εγχείρημα του.
    Πάντως όμως ήταν το φυτίλι για να ξεκινήσει ο αγώνας και ο Παπαφλέσσας αυτός που το φύσαγε για να μην σβύσει με τα παραμύθια που έλεγε για την βοήθεια που θα είχαν οι Έλληνες στον αγώνα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στις 17 -12-10 είχα γράψει ένα ποστ με τίτλο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ
    Είχα την τύχη να έχω καθηγητή στο σχολείο τον αξιόλογο αυτόν ζωγράφο και με ιδιαίτερη χαρά μου διάβασα στο σχόλιο που άφησε στο ποστ μου ο εγγονός του Αντώνης Κορωναίος πως θα γίνει έκθεση με τα έργα του στο πάλαι ποτέ Πιλοποιείο Πουλόπουλου που στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη".
    Στο σχόλιο αναφέρει:
    21 χρόνια μετά τον θάνατο του Αντώνη Πολυκανδριώτη θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης έργων του με τίτλο Αφιέρωμα, την Τρίτη 17 Μαΐου 2011 και ώρα 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο.
    Η Διάρκεια έκθεσης θα είναι από τις 17-5-2011 έως τις 10-6-2011, καθημερινά 10.00 – 14.00 και 17.00 με 21.00, εκτός Δευτέρας και απογεύματος Κυριακής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ [ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΙΟ ΧΡΗΣΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΑΟΥΣΕΚΟΥΣΙΚΑ ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, λοιπόν ότι θα υπήρχαν ακόμα οπαδοί του Τσαουσέσκου που θα ενοχλούνται όταν έρχονται στο φως το τι είχε κάνει στην χώρα του ο δικτάτορας αυτός δεν το είχα φανταστεί!

      Διαγραφή
  7. Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικιά μας θα ναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα ταξίδια σε πρωτεύουσες χωρών είναι πάντα καλά και ευχάριστα. Είναι όμως καλύτερα να έχεις ένα ξεναγό μαζί σου για να σου λέει πτυχές της πόλης ή τι ιδιαιτερότητες των κατοίκων που δεν μπορείς να τις φανταστείς. Έχω πάει στο Βουκουρέστι 2 φορές . Αυτή τη φορά όμως είμασταν τυχεροί γιατί είχαμε για ξεναγό την Ελισάβετ καταγόμενη από το Βουκουρέστι αλλά μιλάει άπταιστα Ελληνικά το τηλ είναι0040766559352

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τζοβαρας π. 29. 10. 2019.*Ειμουν εκεί 4 μέρες. Η Ελισάβετ. Είναι απίθανη.. Σπούδασε στην Κρήτη και ξέρει Άπταιστα ελληνικά. Ομως είναι του κομουν. Κόμματος . Και το χαιδεμενο Πσιδι.. Το δε σπίτι της είναι από κατάσχεση. Δικό της. Αλλά από Έλληνα εμπορα. Τα άλλα όλα είναι όπως περιγράφονται. Ο δυνάστης και οι δυναστευομενοι. Έκανε κατασχέσεις περιουσιών και τους στιβαζε σε εργατικές κατικοιες..Αυτος ο άθλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή