Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ



Όταν βρέθηκα στου ΠΑΛΑΣΚΑ, ναύτης προπαιδευόμενος, κλεισμένος για 40 μέρες εκεί, έχοντας μόλις πάρει το πτυχίο μου και ζώντας για πρώτη φορά με ένα πλήθος ανδρών αρκετά αντιπροσωπευτικό του ελληνικού πληθυσμού, συνειδητοποίησα για πρώτη φορά ένα πράγμα, όταν είδα τον διπλανό μου στο κρεβάτι να βάζει τα λασπωμένα άρβυλα του για προσκεφάλι και κοιμάται επάνω τους γαλήνιος και ωραίος!
Γύρω μας ,εκτός από το οικογενειακό, φιλικό, πανεπιστημιακό ή συγγενικό περιβάλλον υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που η παιδεία του είναι χαμηλή τόσο σε θέματα συμπεριφοράς όσο και γνώσεων και πράγματα που για μάς είναι αυτονόητα για αυτούς δεν είναι καθόλου.
Είναι όλος αυτός ο κόσμος που δεν έχει ανοίξει ποτέ του ένα βιβλίο και αν υπάρχει κανένα στο σπίτι του είναι από κάποια προσφορά, δεν διαβάζει ποτέ του εφημερίδα και η ενημέρωση του βασίζεται ή σε λαϊκά περιοδικά για το αν χώρισε η Μενεγάκη ή το πολύ στην παρακολούθηση των τηλεοπτικών ειδήσεων και από αυτές συνήθως ότι έχει σχέση με τα προβλήματα του τόπου του.
Αν δει δε κανείς τα διάφορα τοπικά κανάλια της χώρας διαπιστώνει ότι μπορεί οι Χανιώτες πχ να γνωρίζουν τα τοπικά νέα αλλά δεν έχουν καμία ενημέρωση για το τι έγινε πχ στην Θεσπρωτία ή την Ηλεία εκτός και αν έγινε εκεί κάτι συνταρακτικό.
Ακόμα περισσότερο υπάρχει πλήρης άγνοια για το τι γίνεται στις διάφορες χώρες του κόσμου για τις οποίες ακόμα και τα μεγάλα κανάλια ζήτημα αν αφιερώνουν 10 λεπτά προς το τέλος.
Παρ΄ όλα αυτά με τον ελληνοκεντρισμό που μας διακρίνει έχουν οι περισσότεροι την εντύπωση πως αποτελούμε τον ομφαλό του κόσμου και λίγο πολύ όλοι οφείλουν να γνωρίζουν τα πάντα για όλα τα θέματα που μας απασχολούν.
Στο επόμενο βίντεο μπορεί κανείς να πάρει μια μικρή και ιλαροτραγική εικόνα για το τι γνωρίζουν πολλοί Αμερικανοί για τον κόσμο αλλά και για την ίδια την χώρα τους.
Πριν να γελάσετε και να οικτίρετε το επίπεδο γνώσεων και ευφυΐας του κοσμάκη στην Αμερική, θυμηθείτε αντίστοιχες απαντήσεις που έχουν δοθεί και εδώ σε ερωτήματα όπως πχ με ποιές χώρες συνορεύει η Ελλάδα, τι έγινε στο Πολυτεχνείο, ποιός ήταν ο Παναγούλης κτλ από όσα πρόχειρα και ενδεικτικά θυμάμαι και μου είχε, ακούγοντας τα, σηκωθεί τότε η τρίχα.
Η αγραμματοσύνη και η χαζομάρα τελικά, έχουν φτάσει να προβάλλονται και σαν τηλεοπτικό στύλ με τις διάφορες Πετρούλες που προβάλλονται καθημερινά από διάφορα κανάλια, και αποτελούν την εβδομαδιαία τηλεοπτική τροφή του Λαζόπουλου όπως μπορείτε να δείτε στο δεύτερο βίντεο.





24 σχόλια:

  1. Α χα χα χα χα χα!!!! Γέλασα πιο πολύ με τους Αμερικάνους! Ούτε τη θρησκεία του φιλικού προς τις ΗΠΑ Ισραήλ δεν ήξεραν!!!!! Μου άρεσε αυτός που είπε "σίγουρα Καθολική"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι τέτοιο σκεφτόμουν όταν είδα προς στιγμήν -αναζητώντας διαφημίσεις για την κόρη μου- την Πετρούλα που κουνούσε τα πετρελαιοειδή βυζιά της. Η βλακεία όμως είναι πλάνη. και η πλάνη δεν είναι τύφλωση, αλλά ανανδρία (όπως σημείωσε ο Νίτσε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο στρατός ήτανε πολιτιστικό σοκ και στα μέσα αυτής της δεκαετίας. Πριν πάω είχα την εντύπωση πως δεν υπάρχει άνθρωπος να μην έχει βγάλει τουλάχιστον ένα ΤΕΙ. Κι όμως εκεί στο πεζικό βρήκα απ' όλα, καλά παιδία τα περισσότερα -κι ας μην είχαμε κοινά ενδιαφέροντα. Τα ΛΥΒ πάλι ήτανε πολύ πιο ομοιογενή και σε ηλικίες και σε background και ίσως γι' αυτό από κει μείνανε και μερικές φιλίες παραπάνω.

    Για τους Αμερικάνους, έχει ειπωθεί πως ο πόλεμος είναι ο τρόπος του θεού για να μάθουνε γεωγραφία ;Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας μην παραπονιόμαστε τότε!
    Στην εκπομπή αυτή με τις ξανθές που ψάχνουν τον χάρτη είδα κάποτε την μία να ψάχνει το Αίγιο!
    Ϋστερα από πολύ ψάξιμο έδειξε τον χάρτη στην θάλασσα στο Βόρειο Αιγαίο και περιχαρής φώναξε "Νάτο! Νάτο Αίγιο Πέλαγος!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου φαίνεται ότι το πραγματικό καλαμπούρι με το Αμερικάνικο βίντεο, ή η τραγική του πλευρά -όπως το βλέπει κανείς, είναι ότι είναι αλήθεια. Έτσι είναι ο σημερινός μέσος Αμερικανός. Προσφέρω μαρτυρία! Το 1998 η Δασκάλα του γιού μου τον διόρθωσε ότι ο πόλεμος του Βιετνάμ δεν γινόταν το 1968 γιατί ξεκίνησε το 1975. Άλλη δασκάλα ζωγράφισε την Μεσόγειο στον πίνακα και από κάτι που έμοιαζε με Ιταλία πήγε κατευθείαν στο Ισραήλ, προφανώς εξαφανίζοντας Βαλκάνια και Τουρκία στο Αιγαίο... ή μήπως ήταν ο Ειρηνικός!

    Το κείμενο, (ναυτάκι ο Αθεόφοβος!) σωστά τα λέει -και η εντύπωση που έχω είναι ότι ενώ και πριν δεκαετίες και σήμερα το πρόβλημα της έλλειψης γνώσεων είναι παράλληλο, υπάρχει νομίζω μια διαφορά: ότι τότε, '60, '70, υπήρχε ενδιαφέρον για μάθηση, ή τουλάχιστον συνειδητοποίηση ότι γνώσεις απουσιάζουν. Σήμερα υπάρχει πλήρης αδιαφορία για οποιαδήποτε μόρφωση, και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει καν η συνειδητοποίηση ότι αυτά που ξέρουν δεν είναι "όλα" που υπάρχουν, ή καν ...σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι είναι τα "βύσματα" , πάνε Π. Ναυτικό, απόρησα που έστειλαν εκεί χωριάτη, πως και έμεινε κενό......!

    Πάντως εγώ δεν κοροϊδεύω κανέναν, η κόρη μου πριν τις εκλογές με ρώτησε "Μπαμπά, ποιος είναι ο Κακλαμάνης;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Meropi-
    Σκέψου να τους ρώταγαν που είναι η Ελλάδα τι θα απαντούσαν!

    δείμος -
    ΒΑΡΔΑΚΑΣ-
    Προσωπικά πιστεύω ότι η Πετρούλα, και όλα αυτά τα ξανθά νούμερα, δεν είναι τόσο βλακες όσο δείχνουν αλλά είναι ένα πρότυπο που προβάλλεται γιατί στο πρόσωπο τους οι βλάκες ικανοποιούνται γιατί αισθάνονται ότι αυτοί είναι πιο έξυπνοι!

    latecomer-
    Γι΄αυτό είναι καλύτερα να μην ξέρουν που είναι η Ελλάδα!

    thinks-
    Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά από το τότε με το σήμερα. Απλά τώρα με τόσα κανάλια τηλεόρασης προβάλλονται και ένα σωρό προγράμματα που γίνεται πιο εμφανής η παντελής άγνοια πολλών για διάφορα πράγματα.

    glam-
    Τώρα δεν ξέρω πόσο βύσμα ήταν το να πας Ναυτικό και να υπηρετήσεις 29 μήνες και να φτάσεις να υπηρετήσεις στο τέλος και σαν έφεδρος σημαιοφόρος.
    Κατάλαβα όμως πολύ καλά τι νόημα είχε ο στίχος του Σαββόπουλου που έλεγε: ..όμως τούτη η θητεία δε σταματάει πουθενά..
    Και γω δεν κοροϊδεύω κανένα αλλά έχει γίνει ανέκδοτο της παρέας όταν σε ένα ερωτηματολόγιο γνώσεων, όταν η βαφτιστήρα μου θα ήταν γύρω στα 16-17, στην ερώτηση τι είναι οι κυανόκρανοι απάντησε με φυσικότητα :αυτοί που φοράνε κόκκινο κράνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το κακό είναι ότι όλοι αυτοί έχουν δικαίωμα ψήφου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο στρατος ηταν και για μενα τετοιο σχολείο μια ςκαι "βγαινεις" απο το "προστατευμενο περιβαλλον" της παρεας, της σχολής και του χωριού και βλεπεις πως......κατι περιεργο υπάρχει εκεί έξω!


    Καλο ήταν γιατι μας επαναφέρει σε μια ισορροπία. Καλη πχ και η αριστερα και ο αθεϊσμος και η (θολο)κουλτουρα και τα λοιπα και τα λοιπα αλλα να θυμόμαστε πως οι ανθρωπινες κοινωνιες πανω κατω έτσι ειναι παντου..... οποτε χρειάζεται και λίγο παραπάνω προσοχή.


    Παντως στο στρατο πολλές φορές τα καλύτερα και πιο ξηγημένα παιδια ήταν αυτοί οι τύποι (ουγκ!) αν και ομολογώ πως δεν τους πάλευεα καθόλου!


    Ολ τάιμ κλάσικ ιστορία:
    Ειμαι αγγαρεια στα μαγειρεία και ειναι υπευθυνος ενας ΕΠΟΠ. Φτιαχνουμε παστιτσιο που λέτε. Ο ΕΠΟΠ λεει πως πρεπει να αριθμησουμε τα κομματια που το εχουμε κοψει (μεσα στις μεγαλες κλασικες λαμαρινες)...

    Ε του λεω, μετρα και πολαπλασιασε
    Δηλαδη; μου λέει

    Ε του λέω, 9 (δηλ απο 9 εως 11, που να θυμαμαι τωρα) γραμμες έκοψες με το μαχαίρι επί 9 στήλες που έκοψες (και ταυτοχρονα του δειχνω) μας κάνουν 81 κομματια σε αυτην την λαμαρινα!

    ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ!!!! μου λέει και .....τα μετράει ένα ένα! Μετα απο κανα 5λεπτο μου λέει: "πώς το έκανες αυτό;" Του ξαναεξήγησα και εννοειται πως δεν τον έπεισα. Μέτραγε κομμάτια καμια ώρα (στο κεντρο ημασταν, αρα πολύς κόσμος) και οι υπόλοιποι γελάγαμε. Το διασκέδασα τοσο που άρχισα και ....εγώ να τα μετράω ένα ένα!!!

    @απελευθερος
    Δεν ειναι κακο οτι ψηφιζουν. Κακο ειναι πως η νοοτροπια τους θεωρείται "ΟΚ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το πιο τρομακτικό στο βίντεο με τα αμερικανάκια είναι ότι, όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα με την επιθετική συμπεριφορά της χώρας τους, αλλά προτείνουν και χώρες στις οποίες θα έπρεπε κατά τη γνώμη τους να εισβάλει η αμερική για να βάλει τάξη στα θέματα τρομοκρατίας.
    Τελικά είναι αλήθεια: Κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τη βλακεία. Είναι αήττητη, όπως η αμερική. Και το κακό είναι ότι είναι αδύνατο να εξηγήσεις σε έναν βλάκα ότι είναι βλάκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εξυπναδα και στρατος ( για να μην μπερδευομαστε)


    Ξερουμε λοιπον ποση εξυπναδα απαιτειται απο εναν καλα εκπαιδευμενο φανταρο

    http://www.youtube.com/watch?v=NoptofKbQ04&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. apeleytheros-
    Και σωστά γίνεται.
    Δεν μπορείς να επιτρέπεις την ψηφοφορία βάσει του IQ και της μόρφωσης γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να καθορίσεις ποιός θα καθορίζει το όριο ή το επίπεδο παιδείας!

    Zaphod-
    Σαφώς και ο στρατός είναι μεγάλο σχολείο γιατί τότε παίρνεις μια ιδέα τι κόσμος κυκλοφορεί γύρω σου.
    Από την άλλη μεριά η ανοησία που διακατέχει πολλούς καραβανάδες είναι υψηλού βαθμού.
    Πάντως έτσι κατάλαβα, από την γελοιότητα της κατάστασης, όταν μας έκαναν ένα καψόνι, τι σημαίνει η λέξη κλαυσίγελος !
    Η ιστορία με το παστίτσιο μοναδική!
    Πάλι καλά που ήξερε να μετράει μέχρι το 81!
    Πάντως υπάρχει και η πιθανότητα, που πολλοί αγνοούν, ότι υπάρχει μια πιθανότητα να είχε μια μορφή δυσλεξίας που λέγεται δυσαριθμησία.
    Ξέρω πανέξυπνο αγόρι 18 χρονών που δεν μπορεί να διαβάσει την ώρα, να υπολογίσει τα ρέστα ή να δέσει τα κορδόνια στα παπούτσια του.
    Αντίστοιχα με ένα κομπιούτερ κάνει παπάδες.
    Το ίδιο συμβαίνει και με δυσλεκτικούς που στην 2η ή τρίτη γραμμή ενός βιβλίου χάνουν τον ειρμό της σκέψης τους.
    Αν ακούσουν το ίδιο κείμενο το μαθαίνουν αμέσως.

    Riski-
    Το έχει πει ο Αϊνστάιν :Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η βλακεία. Για το δεύτερο δεν είμαι και τόσο σίγουρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν και με έχουν καλύψει τα έως τώρα σχόλια, θέλω να προσθέσω κάτι ακόμα, την προσωπική ευθύνη του κάθε δάσκαλου ξεχωριστά, γιατί αυτοί οι άνθρωποι πήγαν σχολείο και παρόλα αυτά, βγήκαν χωρίς κανένας να τους μάθει αυτά για των οποίων την άγνοια τους περιφρονεί.
    Κατάπτυστοι λοιπόν οι εκπαιδευτικοί, που μόνο για να ψαρεύουν ιδιαίτερα έχουνε τις αίθουσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι επικίνδυνη όλη αυτή η άγνοια των πραγμάτων. Και μόνο αθώα δεν είναι η απαιδευσιά των Αμερικανών (και όχι μόνο). Έτσι χειραγωγείς τα πλήθη, έναν που ξέρει τι του γίνεται, που έχει στοιχειώδεις έστω γνώσεις δεν μπορείς να τον ξεγελάσεις. Είναι όντως το βίντεο για γέλια και για κλάματα.
    Zaphod, ο ΕΠΟΠ πρέπει να έπαθε πολιτισμικό σοκ έτσι; Ανακαλύφθηκε η προπαίδεια επιτέλους!!!
    Στο στρατό κάποτε μου χρέωσαν, άκουσον άκουσον, ένα φαντάρο για να τον κάνω μπάνιο!!! Είχε να πλυθεί πάνω από δύο μήνες!!! Περιττό να πω ότι με το ζόρι τον γδύσαμε για να του βγάλουμε τα ρούχα, τα οποία αν τα ακουμπούσες έπρεπε να πηδήξεις μέσα στη χλωρίνη για να απολυμανθείς, και ο ίδιος βρωμούσε τόσο αηδιαστικά εκείνη την ώρα που μας ήρθε να πεθάνουμε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κακό για την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας είναι οτι εχουν δικαίωμα ψήφου. (αν και πολύ αμφιβάλλω αν ολοι αυτοί ξέρουν την διαδικάσία αλλά τέλοσπαντων ;) )
    και εξηγούμαι:
    Για να ψηφίσεις πρέπει να έχεις πάρει μια απόφαση. Σχετικά με το ποιος υποψήφιος εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο η τα συμφέροντα σου, και όχι τα συμφέροντα ΤΟΥ, αποκλειστικά. Η απόφαση κατά τη γνώμη μου πρέπει να βασίζεται σε στοιχεία, και στην εύρεση/αξιολόγηση τους είναι που πάσχουν όλοι αυτοί.. Με αποτέλεσμα να γίνονται έρμαιο των κάθε λογής παπαρολόγων, οι οποίοι παπαρολόγοι μετά με τη σειρά τους εμποδίζουν το ενδιαφερόμενο κομμάτι της κοινωνίας να την βελτιώσει, και ταυτόχρονα ενδυναμώνουν τη θέση τους.
    Κοντολογής: θέλεις να βλέπεις όλη μέρα big brother και πάνια; φυσικά και είναι δεκτό, και είναι και δικαίωμα σου. Όμως να ψηφίζεις μόνο για big brother και για το καλύτερο ρεντίκολο στην πάνια, και όχι για το ποιος είναι καλύτερος να διαχειριστεί την οικονομία η την εξωτερική πολιτική, μιας ουτε σε ενδιαφέρει στην πράξη ουτε την παραμικρή ιδέα έχεις...

    Δεν ξέρω αν ακούγομαι κάπως περίεργα, αλλά το θεωρώ εξωφρενικό να ψηφίζεις για έναν πρόεδρο που θα επιτεθεί πχ στο Ιράκ όταν δεν έχεις ιδέα που πέφτει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. athinovio-
    Μήπως και οι δάσκαλοι τους είναι σαν αυτούς που έγραψε παραπάνω ο thinks ;

    teleytaios-
    Πιστεύεις ότι αυτή την αγνοια παρουσιάζουν μόνο οι Αμερικανοί;
    Δεν έχεις δεί αντίστοιχες απαντήσεις εδώ στην Ελλάδα;

    apeleytheros-
    Κακό για την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας είναι οτι εχουν δικαίωμα ψήφου.

    Από ποιό επίπεδο άραγε θεωρείς θεμιτό ότι πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου;
    Εγώ προσωπικά πιστεύω από το δικό μου και επάνω! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν μίλησα για εξυπνάδα. Για την ολοκληρωτική έλλειψη ενδιαφέροντος για τα κοινά μίλησα. :-)

    Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που θα απαντούσαν κάτι διαφορετικό :-)

    Αν ήταν να προτείνω κάτι τόσο «ριζοσπαστικό» δεν θα έμενα εκεί.
    Θα προτιμούσα, πχ, να υπάρχουν κάποιες πολυπληθείς επιτροπές που να αποτελούνται από καταρτισμένους ανθρώπους, εκτός πολιτικού χώρου φυσικά, οι οποίοι θα αξιολογούν το έργο της κυβέρνησης, και τις προτάσεις κάθε κόμματος στον τομέα που είναι εξειδικευμένοι. Πχ, μια επιτροπή οικονομολόγων για τα οικονομικά, μια επιτροπή από άτομα των πολιτικών επιστημών για την εξωτερική πολιτική, μια επιτροπή οικονομολόγων/ιατρών/βιολόγων και δεν ξέρω τι άλλο για την υγεία, μια επιτροπή για την εκπαίδευση με τις συναφείς ειδικότητες για κάθε κλίμακα της κ.ο.κ
    Κατόπιν αυτοί θα βγάζουν τα συμπεράσματά (αξιολόγηση των προτάσεων/σχεδίου) τους με αιτιολογημένη μορφή για όποιον θέλει, συνοπτική για όποιον δεν θέλει.
    Κατόπιν αυτού θα έχει δικαίωμα ψήφου όποιος έχει ρίξει μια ματιά σε αυτά τα πορίσματα (κάποιου είδους εξετάσεις), ανεξαρτήτως «επιπέδου»...


    και μετά ξύπνησες που λένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 'Ζούνε ανάμεσα μας"
    Κοινό σημείο και των 2 βίντεο είναι οτι οι ερωτώμενοι δεν αισθάνθηκαν ποτέ τους την αν'αγκη για Γνώση και Μόρφωση:
    οι μεν Αμερικάνοι,ζουν σε μια αχανή χώρα,υπερδύναμη,οπότε,αν δεν έχουν ταξιδεψει στο εξωτερικό και έιναι απ τα 'βόδια" που νοιάζονται μόνο για την ικανοποίηση των βασικών φυσικών αναγκών τους,δεν εχουν λόγο να γνωρίζουν τι γίνεται έξω απ την πόλη,την κομητεία ή την Πολιτεία τους...
    Οι δε ξανθιές της ελλην.τηλεόρασης ειχαν αποφασίσει κι αυτές από αρκετά νωρίς οτι σε αυτή την κοινωνία θα πορευτούν με την τσαχπινιά και το λούσο τους κι όχι με παραδοσιακά κριτήρια αξιολόγησης.Οπότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. squarelogic-
    Το πρόβλημα δεν έιναι τα άτομα αλλά η κοινωνία που διαπαιδαγωγεί και μερικές φορές προβάλλει αυτά τα άτομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εννοείται...απλώς εξέθεσα την κοινή συνισταμένη στις 2 χώρες.Το γεγονός βέβαια ότι όσο πιο ηλίθια ως ξανθιά,τόσο περισσότερο θα σε προβάλλει η ελλην.ιδιωτική τηλεόραση,έστω και εν είδει διακωμώδησης,λέει πολλά για το επίπεδο,αλλά και τους σκοπούς όσων παίρνουν τις αποφάσεις σε αυτήν...
    Και δυστυχώς τα όρια διακωμώδησης-προβολής είναι για πολύ κόσμο δυσδιάκριτα,και γίνονται όλο και περισσότερο,όσο μεγαλύτερη η προβολή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @apeleytheros
    Ο Τσωρτσιλ ελεγε πως η Δημοκρατια ειναι το χειροτερο πολιτευμα. Μολις βρουμε καλύτερο (τσουπ!) θα την αλλάξουμε!!!

    Τι να κανεις λοιπον εχουν και οι δημοκρατιες, ακομα και οι κουτσες, τα μειονεκτηματα τους.

    Σκεψου το αλλιως ομως. Οι ιδιοι που δεν εχουν ιδεα που πεφτει το οποιο Ιρακ μπορει να κληθουν να πληρώσουν το κοστος σε χρήμα ή και σε ανθρώπινες ζωές - και θα το πράξουν. Με αυτην την εννοια ειναι παραλογο να τους στερηθει το δικαιωμα της αποφασης - εστω και αν η σκεψη τους ειναι θεοχαζη


    Η λυση δεν μπορει να ειναι αρση του οποιου δικαιωματος, αλλα εκπαιδευση και ενημερωση. Καθε πολιτευμα ειναι τοσο δυνατο όσο ο πιο αδυνατος κρίκος του (πχ ενας μαλακας μεσαιωνικος βασιλιας μπορουσε να διαλυσει το κράτος του). Αρα η λύση μπορει να εινια να δυναμώσουν οι κρικοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή