Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Γ-ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ (Φλωρεντία, Σιένα, Περούτζια, Σαν Τσιμινιάνο, Γκούμπιο, Ασίζη)




Η επόμενη επίσκεψη στην Ιταλία ήταν στις μοναδικές περιοχές της Ούμπριας και της Τοσκάνης. Σε αυτές η ομορφιά του τοπίου συναγωνίζεται την ομορφιά των Μεσαιωνικών και Αναγεννησιακών πόλεων.
Αυτή τη φορά μπορέσαμε να δούμε με μεγάλη άνεση την Φλωρεντία στην οποία και διαπίστωσα για δεύτερη φορά την ετοιμότητα της Ιταλικής αστυνομίας όταν μέσα στα ανέμελα πλήθη που βρίσκονταν στην Πιάτσα ντε λα Σινιορία, ξεπετάχτηκαν δύο αστυνομικοί με πολιτικά και τρέχοντας λίγα μέτρα παρά την πολυκοσμία  συνέλαβαν έναν που είχε κλέψει ένα πορτοφόλι από κάποιο τουρίστα.


 Η πρώτη φορά ήταν όταν βρισκόμαστε στην Ρώμη και οι Ερυθρές  Ταξιαρχίες βρίσκονταν ακόμα σε δράση.
Περπατώντας σε κάτι σοκάκια μόλις στρίψαμε σε μια γωνία βρεθήκαμε μπροστά σε ένα περιπολικό στο οποίο στο πλάι ήσαν δύο αστυνομικοί με προτεταμένα τα αυτόματα έτοιμοι να πυροβολήσουν αν χρειαστεί.
Μου ήρθε τότε στο μυαλό η αντίστοιχη εικόνα στην Αθήνα με τους αστυνομικούς να κάνουν τσιγάρο με τα αυτόματα ακουμπισμένα στο πλάι του περιπολικού! Ήταν πρόσφατο το γεγονός που έχοντας στήσει ενέδρα στον Τσουτσουβή αυτός κατάφερε πριν να τον σκοτώσουν να σκοτώσει 3 αστυνομικούς!
Ευτυχώς στην Φλωρεντία, σε αντίθεση με την Ρώμη, φάγαμε εξαιρετικά σε κεντρικό σημείο της πόλης χωρίς αντίστοιχα να μας γδάρουν στον λογαριασμό.


Η Σιένα είναι από τις πόλεις που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν χωρίς  αλλοιώσεις την ομορφιά του παρελθόντος τους  και δικαίως το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Βέβαια διαθέτει και μια από τις ωραιότερες και όλο ζωή πλατείες της Ιταλίας, την  Piazza del Campo, στην οποία πετύχαμε και μια γιορτή που γινόταν εκεί με πολλούς ντυμένους με μεσαιωνικές στολές .
Έτσι πήραμε μια αμυδρή εικόνα του τι θα γίνεται τις δύο φορές που γίνεται εκεί η παραδοσιακή μεσαιωνική ιπποδρομία.


Πριν να πάει κανείς στην πρωτεύουσα της Ούμπριας την Περούτζια περνάει από μια από τις πιο καλά διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ιταλίας το μοναδικό Σαν Τσιμινιάνο με τους περίφημους πύργους του.
Σε ένα αρκετά σικ εστιατόριο εκεί φάγαμε κάτι εξαιρετικά ραβιόλια που ακόμα τα θυμάμαι τόσο για την μοναδική τους γεύση όσο και για την τιμή που τα πληρώσαμε!


Στην Περούτζια που βρίσκεται σε ύψωμα ανεβαίνεις με ασανσέρ και έμαθα ότι τα τελευταία χρόνια έχει και ένα μικρό μετρό.
Εκεί πετύχαμε και μια μικρή σε όγκο αλλά μαχητική διαδήλωση του Ιταλικού ΚΚ στην Corso Vannucci, που είναι ο κεντρικός της δρόμος. .
Χαζεύοντας τους διαδηλωτές καθώς έρχονταν από απόσταση, είχα ξεχωρίσει μια χαριτωμένη διαδηλώτρια που κράδαινε και μια σημαία του κόμματος και φώναζε με δυνατή φωνή τα  συνθήματα.
Καθώς στεκόμαστε μπροστά στο κατάστημα της Beneton την βλέπω, πριν να φτάσει μπροστά μας, να δίνει την σημαία στην διπλανή της και διακριτικά να αποχωρεί και να χώνεται στο κατάστημα της Beneton !
Οι επιταγές της μόδας είχαν επικρατήσει των επιταγών του κόμματος!


Στην Ούμπρια βρίσκεται επίσης και το μεσαιωνικό χωρίο Γκούμπιο στο οποίο καθώς βρίσκεται και αυτό σε ύψωμα από την μεγάλη πλατεία του μπροστά από το μεγαλοπρεπές Palazzo dei  Consoli  η θέα είναι μοναδική.
Τέλος δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κανείς στην Ούμπρια και να μην επισκεφτεί την γενέτειρα του Αγίου Φραγκίσκου του ιδρυτού του τάγματος των Φραγκισκανών καλόγηρων, Ασίζη.


Μπορεί το τεράστιο συγκρότημα της Βασιλικής του Αγίου Φραγκίσκου να είναι επιβλητικό λόγω του όγκου του και της κάτω εκκλησίας του με φρέσκο του Τσιότο, αλλά προσωπικά πιο μεγάλη εντύπωση μου έκανε ο ενσωματωμένος στον οικιστικό ιστό ναός της Μινέρβα του 1ου αιώνα πΧ με τις 6 κορινθιακές κολόνες στην πρόσοψη,  ο οποίος βεβαία σήμερα είναι η εκκλησία Santa Maria sopra Minerva.



Ο Άγιος πάντως δεν προστάτεψε 4 άτομα που ήσαν μέσα στον ναό και τα οποία σκοτώθηκαν όταν σε σεισμό το 1997 τα καταπλάκωσε ένας τοίχος που κατέρρευσε.
Πάντως είναι πολύ ευχάριστο το περπάτημα στα δρομάκια της πόλης με τις ανηφόρες και κατηφόρες τους καθώς και αυτή η πόλη είναι κτισμένη σε ύψωμα.
Ένα ακόμα αξέχαστο ταξίδι στην Ιταλία ήταν στην Νάπολη.
Σχετικά με αυτό έχω γράψει στα ποστ μου:

Το μόνο που θα ήθελα μόνο να προσθέσω είναι ότι όσοι κάνουν αυτό το ταξίδι να μην αρκεστούν να δουν μόνο την Πομπηία. Το Ερκολάνο που δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα διαφημισμένο,  θα αποτελέσει γι΄αυτούς μια μοναδική έκπληξη!

ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου