Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

OI 3 ΣΤΟΥΣ 4 ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΨΟΥΝ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΘΑΨΟΥΝ




Για τον θάνατο του Λουκιανού Κηλαϊδόνη έγραψα πρόσφατα.( ΠΑΜΕ ΝΤΟΛΥ!)
Η γυναίκα του Άννα Βαγενά αναγκάστηκε, σύμφωνα με την επιθυμία του, να τον μεταφέρει στην Βουλγαρία για να αποτεφρωθεί εκεί.
Για τον λόγο αυτό, ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη σχετικά με τη σύσταση και λειτουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) για το οποίο δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής.
Η συγκίνηση που την διακατείχε μεταδόθηκε ακόμα στον προεδρεύοντα Σπύρο Λυκούδη και ο υπουργός δεσμεύτηκε να περάσει διάταξη που να επιτρέπει την ίδρυση αποτεφρωτηρίων και σε ιδιώτες. Είπε χαρακτηριστικά:
«Εάν οι δήμοι δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν καθήκον να το κάνουν εκείνοι, δεν θα τους το απαγορεύσουμε, αλλά θα δώσουμε αυτή τη δυνατότητα και σε ιδιώτες. Και σύντομα θα έρθει αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία»
Η υπάρχουσα νομοθεσία επιτρέπει στους δήμους την ίδρυση και λειτουργία ΚΑΝ αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι το κατεστημένο της εκκλησίας έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να μπλοκάρει αυτή την διαδικασία.
Πριν 4 χρόνια η ομόφωνη απόφαση για ίδρυση αποτεφρωτηρίου στο Μαρκόπουλο άλλαξε μετά την παρέμβαση του μητροπολίτη Μεσογαίας και για τον λόγο αυτό είχα γράψει τότε το σκωπτικό ποστ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Σ.Χ.Ο.Σ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ όπου η Ε.Σ.Χ.Ο.Σ ήταν η Ένωση Σωματείων Χριστιανών Ορθοδόξων Σκωλήκων!
Υπάρχει σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για την κατασκευή ΚΑΝ σε οικόπεδο του στον Ελαιώνα κόστους περίπου 2 εκ ευρώ του οποίου η απόσβεση σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Εμπορίου, Ανάπτυξης και Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων κυρία Νέλλη Παπαχελά, μπορεί να γίνει και από την πρώτη κιόλας χρονιά, με το σχετικά χαμηλό κόστος των 500 ευρώ ανά αποτέφρωση για δημότες.
Σχετικά με το θέμα και την αναγκαία γραφειοκρατία μπορείτε να διαβάσετε εδώ


Η σκοταδιστική Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας  αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο και δεν διακρίνει ιδιαίτερες διαφορές «της σύγχρονης "αποτέφρωσης νεκρών" και της διαδικασίας ανακύκλωσης απορριμμάτων»!!
Στην εγκύκλιο που εξέδωσε γράφει πως: Η Εκκλησία δε θα τελεί νεκρώσιμη ακολουθία και μνημόσυνο σε όσους αποδεδειγμένως και οικειοθελώς έχουν δηλώσει την επιθυμία για καύση του σώματός τους .
Όμως επειδή προφανώς προβλέπει πως τελικά η  καύση των νεκρών, όπως και οι πολιτικοί γάμοι που ήδη ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς θα επικρατήσει, για να μην χαθούν ολότελα τα έσοδα του ιερατείου προβλέπει πως:
Παρά ταῦτα, ἐπαφίεται στήν ποιμαντική σύνεση καί τήν διακριτική εὐχέρεια τοῦ οἰκείου Μητροπολίτου ἡ τέλεση ἁπλῶς Τρισαγίου.
Το κωμικοτραγικό δε είναι πως θεωρούν ότι :
η όλη διαδικασία δεν περιβάλλει με σεβασμό και τιμή το νεκρό σώμα 
όταν οι ίδιοι αποδέχονται την φρικαλεότητα της εκταφής. Πολλές φορές οι στενοί συγγενείς βρίσκονται μπροστά σε εκταφές προσφιλών τους προσώπων  που δεν έχουν λιώσει, λόγω των πολυχρησιμοποιημένων τάφων ή των φαρμακευτικών αγωγών και αναγκάζονται να βλέπουν το αποτρόπαιο θέαμα να μεταφέρεται το πτώμα  αλλού επάνω σε μουσαμά στην πλάτη του νεκροθάφτη.


 Ο σεβασμός δε και η τιμή στο νεκρό σώμα δεν θίγεται αν ο νεκρός παραμένει για μέρες στο ψυγείο, γιατί το νεκροταφείο έχει φρακάρει και δεν υπάρχει κενός τάφος στην ζώνη του νεκροταφείου που επιτρέπουν τα οικονομικά της οικογένειας! Όπως στα θέατρα έτσι και στα νεκροταφεία με σεβασμό και τιμή προς τους νεκρούς υπάρχουν οι καλύτερες και οι φθηνότερες θέσεις. Ένας τάφος πχ στο Α΄ Νεκροταφείο μπορεί να στοιχίζει όσο ένα διαμέρισμα.
Όλο δε αυτό το θέατρο του παραλόγου και της φρικαλεότητας η εκκλησία το θεωρεί φυσιολογικό μιας και οι  εκταφές συνεισφέρουν  στο παγκάρι της πολλά χρήματα  με τα χρυσοφόρα λείψανα των αγίων της.
 Μόνο τρείς φορές μέχρι στιγμής με σεβασμό και τιμή ξέθαψαν τον Άγιο Νεκτάριο και κάθε φορά όλο και έκοβαν κάποιο κομμάτι από το κουφάρι του , όπως γράφω σχετικά στο ποστ μου ΠΤΩΜΑΤΟΛΕΙΨΑΝΟΛΟΓΙΑ….
Αν δε  οι συγγενείς δεν πληρώσουν για την εκταφή ή την παραμονή στον τάφο για μεγαλύτερο διάστημα της 3ετιας,  με σεβασμό και τιμή τα λείψανα του νεκρού καταλήγουν σε ένα βαθύ πηγάδι, το χωνευτήρι, ή και   στα σκουπίδια!  
Οι μουσουλμάνοι βέβαια δείχνοντας πραγματικό σεβασμό και τιμή στους νεκρούς τους δεν επιτρέπουν την εκταφή των νεκρών τους.
Στην πραγματικότητα η καύση των νεκρών προκαλεί οικονομική καταστροφή στο όλο κύκλωμα που σχετίζεται με την ταφή, από μαρμαράδες, νεκροθάφτες, κοιμητήρια, οστεοφυλάκια κτλ αλλά και τους παπάδες με τα τρισάγια , τα μνημόσυνα κτλ
Είναι δε τεράστια η διάσταση του ιερατείου με τα πιστεύω του απλού λαού. Μπορεί με την πρόσφατη έρευνα που έγινε το ποσοστό όσων πιστεύουν σε Θεό να μειώνεται, αλλά παρ΄όλα αυτά πιστεύουν σε αυτόν οι 4 στους 5 Έλληνες.


Παρ΄όλα αυτά  όμως σε έρευνα της MRB πριν 2 χρονια στο ΒΗΜΑ (19-4-2015) το 73% τάσσεται υπέρ της καύσης.


Αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός είναι διαλέξει για το τι θα ήθελε να γίνει με το σώμα του μετά τον θάνατο του.
Προσωπικά ελπίζω να πεθάνω αφού  θα έχει γίνει πλέον το πρώτο αποτεφρωτήριο στην χώρα μας, που όπως προβλέπω από αυτά που διαβάζω εδώ , με την γραφειοκρατία που υπάρχει, θα κάνει μερικά ακόμα χρόνια.   
Αλλιώς μη θέλοντας να υποβάλλω τους δικούς μου σε ταλαιπωρία και ταξίδια στην Βουλγαρία, έχω δώσει ρητή εντολή για πολιτική κηδεία για να αποφύγω τουλάχιστον  αυτά που με γλαφυρό τρόπο περιγράφει ο Σκαρίμπας:

 Σαν θάρθει η ώρα να -ανεπιστρεπτί- επιστρέψω στην Μάνα Γή, δυό πράγματα θα είναι της ταπεινότητας μου η κορυφαία ταπείνωση: που από την μια μεριά θε να με βάλουνε μ΄εκείνο το «συγχώρεσον τον ανάξιον δούλον σου»- εμ δούλος εμ και ανάξιος! κι΄ απ΄την άλλη οι στην κοινωνία του κατεστημένου τα πρώτα φέροντες, έχουνε να κάνουνε καραγκιοζομπερτελίκια αυτοί!
Κι εγώ τι να σου κάνω, πεθαμένος άνθρωπος;


Αν όμως προλάβω τα ΚΑΝ νομίζω ότι δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο η στάχτη σου να χρησιμεύσει σε κάτι που όλοι θα χαίρονται όταν το βλέπουν.
Ένα όμορφο καταπράσινο δέντρο αντί για την παγερή εικόνα ενός τάφου!


Μπορεί βέβαια ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου να ευελπιστεί και να κραυγάζει πως: Δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη! αλλά επειδή δυστυχώς σίγουρα αυτό θα γίνει, το μόνο που μπορούμε να φωνάξουμε αν φτιαχτούν ΚΑΝ είναι πως:
ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΘΑΨΕΙΣ ΠΟΤΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου