Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ




Οι έχοντες καλή μνήμη θυμούνται ότι όταν φτιάχτηκε  το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τον τότε στην αντιπολίτευση ευρισκόμενο ΣΥΡΙΖΑ.
Κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου διαδήλωναν  έξω από την Αμυγδαλέζα μαζί με μετανάστες ζητώντας να κλείσει το κέντρο κράτησης.
Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός διεμήνυε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ότι τα κέντρα κράτησης θα καταργηθούν όταν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ της διακυβέρνηση της χώρας.
Ήδη σήμερα η Αμυγδαλέζα επί ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί  ως κλειστή δομή και κέντρο κράτησης, χωρίς πλέον κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται γι΄αυτό .
Όχι δε μόνο λειτουργεί, αλλά η κυβέρνηση κάνοντας στροφή 180° και όχι βέβαια 360° όπως έχει πει στο παρελθόν ο πτυχιούχος του Πολυτεχνείου πρωθυπουργός,εξαγγέλλει  δια του αρμόδιου υπουργού του Γιάννη Μουζάλα την δημιουργία και άλλων 5, στα νησιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τους μετανάστες.



Όπως δήλωσε στο ΒΗΜΑ ο υπουργός:
«Κέντρα κράτησης θα γίνουν και στα πέντε νησιά (σ.σ.: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος), για δύο λόγους:
Ειδικά τώρα που έρχονται στην Ελλάδα πολλοί παράτυποι που δεν είναι οικογένειες, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η εγκληματικότητα και χρειάζεται ένας φόβος περιορισμού. Για παράδειγμα, στη Χίο δύο μετανάστες έβγαλαν μαχαίρια και απειλούσαν ταξιτζήδες. Αν τους πάμε στον εισαγγελέα, θα ορίσει δικάσιμο και θα τους αφήσει ελεύθερους. Με βάση τον μεταναστευτικό νόμο, έχουμε το δικαίωμα να τους κλείσουμε σε προαναχωρησιακό κέντρο (σ.σ.: κράτησης).
Ο δεύτερος και πολύ ουσιαστικός λόγος είναι ότι με τα κλειστά κέντρα θα προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία ασύλου στα νησιά. Όσοι φθάνουν στο Ανατολικό Αιγαίο από την Αλγερία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές κ.λπ. καταθέτουν αίτηση για άσυλο η οποία απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό. Όλοι προσφεύγουν για να εξεταστεί η αίτησή τους δευτεροβάθμια και στη συνέχεια πολλοί εξαφανίζονται. Όταν έρχεται η ώρα για την επανεξέταση, δεν βρίσκονται. Υπάρχουν κυκλώματα που τους περνούν με βάρκες σε άλλα νησιά και μετά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι περισσότεροι τελικά χάνονται. Αν όμως μπουν σε κλειστά κέντρα μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησής τους, δεν θα μπορούν να εξαφανιστούν».
Σχετικά με το θέμα είχα γράψει τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε στα κέντρα κλειστής φιλοξενίας το ποστ:ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σε παρόμοιες διαμαρτυρίες είχε προβεί πάλι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και για τον φράκτη του Έβρου, μέχρι να προσγειωθεί στην πραγματικότητα με την δήλωση του Μουζάλα ότι: «Υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που σε αυτή τη φάση δεν καθιστούν πρόσφορη την ιδέα να ανοίξει ο Έβρος»
Έπρεπε να περάσουν 4 χρόνια για να ξεπεράσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ιδεοληψίες του για να διαπιστώσει ότι όποιος κυβερνάει πρέπει να παίρνει τις αναγκαίες αποφάσεις που του επιβάλλει η σκληρή πραγματικότητα στην οποία ζούμε  και όχι  κάποια ιδεατή.
Ελπίζω τέλος ότι και η σημερινή αντιπολίτευση, μετά από όλες αυτές τις ανεπανάληπτες κωλοτούμπες που έχει αναγκαστεί να κάνει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα έχει  πάρει το μάθημα να μην υπόσχεται ή να εξαγγέλλει πράγματα που αν γίνει κυβέρνηση δεν θα μπορεί να τα πραγματοποιήσει. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου