Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

WOLINSKI, CABU, CHARB, TIGNOUS- ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥΣ





Η στυγερή δολοφονία των 12 ατόμων στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo από φανατικούς ισλαμιστές, έχει συγκλονίσει τον κόσμο γιατί μέσα σε αυτούς συγκαταλέγονταν και 4 από τους σημαντικότερους γελοιογράφους της Γαλλίας, ίσως δε ολόκληρου του κόσμου.
Οι ισλαμιστές θρησκόληπτοι δολοφόνοι απλά πέτυχαν να επιβεβαιώσουν τα λόγια του νομπελίστα συγγραφέα Χοσε΄Σαραμάγκου που έχει πει ότι:

Όλες οι θρησκείες, χωρίς εξαίρεση, ποτέ δεν είχαν σκοπό την συμφιλίωση των ανθρώπων, αλλά αντιθέτως, είναι αιτία άφατου πόνου, θλίψης και μαρτυρίων.

Μέσα στους αιώνες η ιστορία έχει πλήρως επιβεβαιώσει αυτά τα λόγια και δεν πρέπει εν μέσω της ισλαμοφοβίας που αναπτύσσεται στις μέρες μας, λόγω των φρικαλεοτήτων των τζιχαντιστών και των φανατικών μουσουλμάνων, να ξεχνάμε τις φρικαλεότητες που διέπραξαν για  αιώνες οι χριστιανοί στο όνομα μάλιστα "του θεού της αγάπης"!
Έχει πει επίσης ο Σαραμάγκου:


Αν είμαστε όλοι άθεοι ο κόσμος θα  ήταν πιο ειρηνικός, δεν θα συνέτρεχε λόγος να μισούμε ο ένας τους ομοίους μας.


Αυτό ακριβώς το μίσος και την μισαλλοδοξία καυτηρίαζαν οι αδικοχαμένοι σκιτσογράφοι που μετά το κάψιμο των γραφείων τους κυκλοφόρησαν το περιοδικό τους με σκίτσο που είχε τίτλο "Η αγάπη είναι πιο δυνατή από το μίσος"
Είναι δε χαρακτηριστική η άμεση αντίδραση παγκοσμίως των γελοιογράφων, οι οποίοι  με το δικός όπλο, που δεν είναι παρά το στυλό τους, έδωσαν την δική τους μάχη, ενάντια στην τρομοκρατία της σκέψης και της έκφρασης, όπως μπορείτε να δείτε  εδώ:

Το ίδιο άμεση ήταν και στην Ελλάδα η αντίδραση των γελοιογράφων μας όπως πχ στην  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τα ΝΕΑ από τους Μακρή, Πετρουλάκη και Χαντζόπουλο ή την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ και τον ΚΥΡ.






Σχετικά για το περιοδικό Charlie Hebdo έχει γράψει ένα εξαιρετικό κείμενο ο Νίκος Σαραντάκος με τίτλο "Το χιούμορ πέθανε όρθιο" και νομίζω πως δεν χρειάζεται να προσθέσω οτιδήποτε άλλο.
Επίσης σχετικά με τον αγαπημένο μου Βολίνσκι έχω γράψει μόλις πέρσι δύο ποστ:


Για τους υπόλοιπούς 3 ήδη έχουν γραφτεί πολλά και το μόνο που πιστεύω πως μου μένει, αντί για λόγια, είναι να δημοσιεύσω μερικά από τα σκίτσα τους που μιλάνε πολύ καλύτερα για τις ιδέες και απόψεις τους από οποιοδήποτε γραπτό.





Ξεκινώντας από τον  67χρονο Cabu βλέπουμε να σχεδιάζει τον Αη Βασίλη σε διπλή μορφή, γελαστό να είναι υπέρ του δημόσιου σχολείου και άγριο υπέρ του ιδιωτικού. Έχοντας πάρει μέρος παρά τη θέλησή του στον πόλεμο της Αλγερίας, έχει διαπιστώσει ότι όλοι βρισκόμαστε υπό το πέλμα των στρατιωτικών, ενώ οι εκπρόσωποι των 3 μονοθεϊστικών θρησκειών συμφωνούν κρατώντας όπλα στα χέρια ότι ο θεός δεν υπάρχει! 


Η σάτιρα του δεν αφήνει απέξω τους Κινέζους που τα καινούργια παράσημα τους είναι άνθρωποι που βασανίζονται , ενώ οι απαιτήσεις των απαγωγέων της δημοσιογράφου Florence Aubenas είναι να έχουν τις ίδιες φοροαπαλλαγές με τους δημοσιογράφους!


Πάλι οι εκπρόσωποι των 3 μονοθεϊστικών θρησκειών διαδηλώνουν κρατώντας πανό που λέει ότι οι γυναίκες είναι το μέλλον των φανατικών, έχοντας μπροστά τους γυναίκες που δεν θέλουν να τους βγάλουν τις μαντίλες. To ίδιο διαδηλώνουν αγκαζέ ένας μουσουλμάνος με το κοράνι και ένας χριστιανός με την βίβλο στα χέρια ενώ γράφει Ένας θεός ..δύο ύποπτοι.



Πηγαίνοντας μετά στον Charb τον 47 χρονο αρχισυντάκτη της Charlie Hebdo,  Stephane Charbonnier, βλέπουμε να ειρωνεύεται τους αντιδρώντες στις  υιοθεσίες  από ομοφυλόφιλους ότι χειρότερο από αυτό είναι να έχεις απόντα πατέρα και μοιχό μητέρα όπως ο Χριστός!





Μπορεί οι άνθρωποι να έχουν εξελιχθεί από τον πίθηκο αλλά οι φασίστες είναι είδος που παραμένει αναλλοίωτο ανά τους αιώνες.
Ο ερωτευμένος προσφέρει την καρδιά του στην αγαπημένη του, η τηλεόραση κάνει πλύση εγκεφάλου στους θεατές της και δυστυχώς στο ερώτημα του -που είναι οι τρομοκράτες-αυτοί δεν ήσαν σε week end όπως στην γελοιογραφία του.




Τέλος ο 57χρονος Tignous σατιρίζει ότι μετά την Αραβική Άνοιξη, όπως είχαν  ονομαστεί οι εξεγέρσεις στις Αραβικές χώρες, έρχεται το Αραβικό καλοκαίρι με μπούργκα, όπως η γυναίκα που διαβάζει  στην Τυνησία εφημερίδα που ο τύπος είναι ελεύθερος!  




Το επόμενο σκίτσο του εκφράζει απόλυτα το δικαίωμα του στην βλασφημία ενώ τον Χριστό τον έχουν σταυρώσει για να τον εμποδίσουν να χειροκροτεί όσοι θέλουν να απαγορεύσουν τον πολιτισμό!
 Η ενδοοικογενειακή βία, που συνήθως παραμένει κρυφή, παριστάνεται με ανεστραμμένο το σύμβολο των γυναικών  ώστε να φαίνεται μόνο ο σταυρός.





Ο ζωσμένος με εκρηκτικά τρομοκράτης κατηγορεί ως φονταμενταλιστή τον ζωσμένο μολύβια σκιτσογράφο, ενώ το πορνό στο Μαρόκο που πρέπει κανείς να προσέξει τα αρχίδια είναι μια από τις χαρακτηριστικές αραβικές πόρτες με δύο μουλάδες στο κάτω μέρος ν΄αναρωτιούνται - εμείς είμαστε τ΄αρχίδια;
 Τέλος ο Αλλάχ λέει στον πιστό του ότι είναι αρκετά μεγάλος για να υπερασπιστεί τον Μωχάμετ μόνος του και τον ρωτάει -Κατάλαβες;

Δυστυχώς όμως οι δολοφόνοι τους δεν κατάλαβαν και το απέδειξαν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 12-1-2015


ΠΡΟΣΘΗΚΗ  27-1-2015
Ένα ενδιαφέρον κείμενο του Βασίλη Μητρόπουλου που ήταν φίλος του Βολίνσκι δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ στις 18-1-2015 με τίτλο: Κανένα σκίτσο δεν σκότωσε άνθρωπο



4 σχόλια:

  1. Εδώ από το προηγούμενο περιοδικό Hara - Kiri που κάτω από τον τίτλο του έγραφε "περιοδικό ανόητο και μοχθηρό" τα 30 προκλητικά, εντυπωσιακά, εξώφυλλα του διαβόητου σατιρικού περιοδικού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύγε Αθεόφοβε! Πολύ καλή ανάρτηση!

    Αρκετές δε από τις ατάκες που έχεις παραθέσει στην παρούσα ανάρτηση, όπως επίσης και τα εξώφυλα του Hara - Kiri και του Charlie Hebdo πρός τα οποία παραπέμπεις, βγάζουν πηγαίο γέλιο. Η σάτιρα πάντα ενοχλούσε, και πάντα θα ενοχλεί, την κάθε εξουσία - πολιτική, θρησκευτική, ή άλλη - ακριβώς γιατί κατα βάθος είναι αντιεξουσιαστική. Οι μισάνθρωποι τζιχαντιστές που εκτέλεσαν τόσους ανθρώπους την προηγούμενη εβδομάδα, το έκαναν γιατί γνωρίζουν πως η σάτιρα έχει την δύναμη να ασκήσει μία διαβρωτική επίδραση στην επιρροή των ηλίθιων θρησκευτικών δοξασιών στις οποίες πιστεύουν.

    Ένα πολύ καλό άρθρο που διάβασα τούτες τις μέρες, σύντομο αλλά και περιεκτικότατο, είναι το παρακάτω

    http://www.chronosmag.eu/index.php/s-pths-s-charlie-hebdo-l-s-l.html

    Δύστροπη Πραγματικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ενδιαφέρον το άρθρο αυτό και ιδίως σε αυτό που γράφει ότι μερικοί δικαιολογούν εν μέρει την επίθεση στο σατιρικό περιοδικό ως απάντηση στη διαχρονική δυτική βία και τα απόνερα της γαλλικής αποικιοκρατίας, τις ξένες επεμβάσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και τη δυτική εμπλοκή στη Συρία.
      Το ίδιο δεν είχε γίνει και με τους δίδυμους πύργους;

      Διαγραφή