Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Β- ΜΠΟΣΤ-ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΡΕΩΣ- ΦΡΑΓΚΙΚΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΔΙ΄ ΑΦΡΑΓΚΟΥΣ!



Το Α΄ μέρος εδώ





ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Ο ΜΠΟΣΤ παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε  στην Κωνσταντινούπολη έφυγε μικρός από αυτήν. Προφανώς όμως από τους γονείς του και το οικογενειακό του περιβάλλον γνώριζε πολλές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες εκεί και μερικές τις χρησιμοποιεί σε αυτό το κείμενο.
Δεν κατάφερα να βρω τι σημαίνουν ακριβώς οι λέξεις χασδί και λαμουχάς. Εάν κάποιος τις γνωρίζει ας γράψει ένα σχόλιο.

8-Ντερέμπεης: είναι τοπάρχης ή μπέης που έχει καταστεί συν τω χρόνω ημιαυτόνομος.

9- σφάντζικα : είναι παλιό αυστριακό νόμισμα που κυκλοφορούσε επί Καποδίστρια.

10-χαμουχάς ή καμουχάς :είδος δαμασκηνού υφάσματος

11-καβάδι : ένδυμα που φορούσαν στα χρόνια της τουρκοκρατίας οι προύχοντες, κοινά ταφτάνι.

12-κιρμιζί :κόκκινο

13-κουρτζουβάκα: ζώνη για σπαθί.

14-Αναφέρεται στις καταστροφές και τους εμπρησμούς που έγιναν στην Κων/πολη στις  6-7 Σεπτεμβρίου 1955 σε Ελληνικά σπίτια και καταστήματα και οδήγησαν στην φυγή από εκεί του ελληνικού στοιχείου.

15-Αναφέρεται στην συμφωνία της Ζυρίχης στις 11-2-1959 από τους τότε πρωθυπουργούς της Ελλάδας Καραμανλή και Τουρκίας Μεντερές.
Η συνθήκη  επικυρώθηκε μια βδομάδα αργότερα, στις 19- 2-1959 όπου και  υπογράφηκε η Συμφωνία του Λονδίνου από τους πρωθυπουργούς και υπουργούς εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, τον εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής κοινότητας Μακάριο  και τον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας  Φαζίλ Κιουτσούκ.

16-Σκουταρέοι: Βυζαντινοί ακοντιστές


17- Στις 15 Οκτωβρίου 1954 άρχισε η διαρρύθμιση του υπόγειου χώρου της πλατείας Ομονοίας  με την κατασκευή μιας υπόγειας πλατείας με τράπεζες, καταστήματα και ταχυδρομείο, αλλά και με τις πρώτες στην Ελλάδα κυλιόμενες σκάλες. Τα έργα ολοκληρώθηκαν το 1960 με τη διαμόρφωση της επιφάνειας της Πλατείας Ομονοίας σε τεχνητή λίμνη με σιντριβάνια βάσει σχεδίων του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου και του αρχιτέκτονα Κ. Μπίτσιου , έργο που είχε έρθει πρώτο το 1958 σε διαγωνισμό για την διαμόρφωση της πλατείας. Το έργο προέβλεπε και την τοποθέτηση αγάλματος του Ποσειδώνα που ποτέ όμως δεν τοποθετήθηκε.
Το έργο έγινε αντικείμενο σάτιρας λόγω των λοξών πιδάκων και ονομάστηκε το "λοξό της Ομόνοιας"
Η Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα είναι  χριστιανικό αγίασμα  που βρίσκεται στη Πόλη  έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας. Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık (= ψάρι)
Ο μύθος για το Μπαλουκλί  λέει ότι ένας καλόγερος που τηγάνιζε εκεί ψάρια  θεωρούσε πως είναι αδύνατο οι Τούρκοι να  έχουν καταλάβει την Πόλη όσο  αδύνατο είναι να ξαναζωντανέψουν  τα ψάρια που τηγανίζει.
Τα ψάρια τότε πήδηξαν από το τηγάνι και περιμένουν έναν άλλο καλόγερο να τα ξανατηγανίσει όταν θα πάρουμε πίσω την Πόλη!
Η σύνδεση της Ομόνοιας με το Μπαλουκλί γίνεται γιατί η κυβερνητική προπαγάνδα εκθείαζε ως θαυμάσια  την ανάπλαση της πλατείας και γι΄ αυτό ο Μποστ βάζει να πηδάνε από το συντριβάνι τα ψάρια!

ΜΕΘΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου