Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΣΤ





 Είναι γνωστό πως ο πολυπράγμων ΜΠΟΣΤ εκτός από τα γνωστά του σκίτσα είχε ασχοληθεί και με διαφημίσεις, και  οι πιο γνωστές από αυτές είναι για τα χρώματα Φλόου-Κοτ της Ντυπόν, για το Ρενό-Ντωφίνκαι για το πλοίο Δήλος τις οποίες έχει δημοσιεύσει παλιότερα ο Σαραντάκος.
Διαφήμιση όμως για κινηματογραφική ταινία σαν την παραπάνω δεν έχω δει μέχρι σήμερα να έχει δημοσιευτεί.
Την διαφήμιση αυτή του ΜΠΟΣΤ την βρήκα στην πρωτοχρονιάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του 1961 ενώ  στην ίδια σελίδα υπάρχει και η συνήθης διαφήμιση της ταινίας.


Ο ΜΠΟΣΤ όμως έχει κάνει ένα σοβαρό λάθος στο σκίτσο του!
Έχει μπερδέψει τους Ρενάτο!
Γράφει πως στην ταινία παίζει ο Ρενάτο Καστελάνι ενώ στην πραγματικότητα παίζει ο Ρενάτο Σαλβατόρι!
Ο Ρενάτο Καστελάνι δεν ήταν ηθοποιός, αλλά  ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του ιταλικού νεορεαλισμού .
 Το 1952 είχε μοιραστεί με την ταινία του  Due Soldi di speranza το μεγάλο βραβείο στο φεστιβάλ των Καννών με την ταινία Οθέλλος του Orson Welles.
Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι το 1961 διαφημίζεται, με διπλή μάλιστα καταχώριση, μια ταινία που είχε γυριστεί το 1952.
Η ταινία αυτή είναι  η πρώτη  της ξανθιάς Σουηδής ηθοποιού Μέη Μπριτ, και την   είχαν ανακαλύψει οι παραγωγοί της,  Πόντι και Ντε Λαουρέντις, για να παίξει αυτόν τον ρόλο.
Γιατί άραγε το 1961 θυμήθηκαν και ξέθαψαν μια ταινία γυρισμένη προ 9ετιας και με μια πρωταγωνίστρια που ο μόνος σημαντικός ρόλος που είχε μέχρι τότε ήταν σε ένα αποτυχημένο ρημέικ του Γαλάζιου Αγγέλου με την Μάρλεν Ντίντριχ, το οποίο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε τα λεφτά που ξοδεύτηκαν για το γύρισμά του;

Ο λόγος είναι απλός.
Ήταν ο γάμος της Μέη Μπρίτ με τον μονόφθαλμο μαύρο καλλιτέχνη Σάμμυ Ντεϊβις Τζούνιορ, γάμος που  είχε προκαλέσει σάλο στην Αμερική, στην οποία μέχρι το 1967 σε 31 πολιτείες απαγορεύονταν με νόμο οι γάμοι μεταξύ λευκών και άλλων φυλών. Το 1967 επιτέλους το Ανώτατο δικαστήριο έκρινε παράνομους αυτούς τους νόμους.



 Ο Σάμμυ Ντεϊβις Τζούνιορ ανήκε στην στενή παρέα του Frank Sinatra, την επονομαζόμενη Rat Pack,  η οποία περιελάμβανε τους καλλιτέχνες Dean Martin, Joey Bishop, και Peter Lawford, κουνιάδο του John F. Kennedy.
Εξ αιτίας  της σχέσης της παρέας με τους  Kennedy  υπάρχει η φήμη πως ο John F. Kennedy και ο Robert F. Kennedy είπαν στον Frank Sinatra ,λόγω των αντιδράσεων που υπήρχαν για τον γάμο, αυτός να γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές (8-11-60) όπως και τελικά έγινε (13-11-60)
Ήδη ναζιστές είχαν προκαλέσει νωρίτερα επεισόδια στο Χόλυγουντ.



Ακόμα και στην Ελλάδα μπορεί να διακρίνει κανείς μια έμμεση  απέχθεια για αυτό τον γάμο, του δημοσιογράφου της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στην ειδησεογραφία της εποχής, όταν χαρακτηρίζει τον Σάμμυ Ντεϊβις Τζούνιορ ως τον "ασχημότερον μαύρον" ή γράφοντας "η ωραία και το τέρας" και στολίζοντας  τον επίσης με τον χαρακτηρισμό ως "πρωτοφανούς δυσμορφίας νέγρον τραγουδιστήν και Εβραίον "
Προφανώς βέβαια τον ενοχλεί και το γεγονός ότι η Μπρίτ ασπάστηκε την εβραϊκή θρησκεία  οπότε καταλήγει: "για να αποκτήσει τον τίτλο της συζύγου του ασχημοτέρου ανδρός του κόσμου" !
Ευτυχώς το ΕΜΠΡΟΣ μας δίνει μια αντικειμενική και πλήρη πληροφόρηση σχετικά με τον γάμο.

 

Μετά τον γάμο η Μπρίτ άφησε τον κινηματογράφο, έκαναν  μια κόρη, υιοθέτησαν 2 αγόρια και χώρισαν το 1968 γιατί ο Σάμμυ Ντεϊβις Τζούνιορ τα έφτιαξε με μια άλλη καλλονή  την Lola Falana.
Πριν από τον γάμο του με την Μπρίτ ο Ντεϊβις ήταν παντρεμένος με μια μαύρη καλλονή την τραγουδίστρια Loray White ενώ πριν από αυτήν είχε σχέσεις με την  πανέμορφη  Kim Novak.
 Τελικά "ο ασχημότερος άνδρας του κόσμου"  σχετίστηκε με μερικές από τις ωραιότερες γυναίκες του κόσμου και μάλιστα φαίνεται πως ήταν λάτρης και της ποικιλίας γιατί φρόντιζε να τις εναλλάσσει  από κάτασπρες ξανθές σε σκουρόχρωμες μαυρομαλλούσες !

1- Μια όχι πολύ γνωστή γελοιγραφία του Μποστ για το Ρενώ-Ντοφίν είναι και η παρακάτω από το Λεύκωμα ΜΠΟΣΤ της Θεατρικής Εταιρείας ΣΤΟΑ


2 σχόλια:

  1. Αξίζει να προσέξει κανείς και πως έχει σκιτσάρει τους κινηματογράφους που παίζουν το έργο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα εξηγείται γιατί εμείς οι ωραιότεροι άνδρες του κόσμου δεν μπορούμε να σταυρώσουμε τις ωραιότερες γυναίκες του κόσμου!
    Αλέξανδρος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή