Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ



Διαβάζοντας τις εφημερίδες ή  βλέποντας τις ειδήσεις στην τηλεόραση μου έρχεται στο μυαλό η παροιμία που λέει : Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε μαύρη σαν καλιακούδα.
Εκεί που είμαστε ανέμελοι, ωραίοι και κιμπάρηδες,  βρεθήκαμε από την μία μέρα στην άλλη να είμαστε οφειλέτες ,αναξιόπιστοι και άφραγκοι, όταν μας ξεφούρνισαν πως όλα αυτά τα χρόνια ζούσαμε με δανικά και όσο και να κάνουμε το σκατό μας παξιμάδι είναι πολύ αμφίβολο αν θα τα καταφέρουμε να ξεπληρώσουμε τα χρωστούμενα.

 Η ψυχολογική κατάσταση που έχουμε περάσει όλο αυτό τον καιρό έχει λίγο πολύ τα ίδια στάδια σαν αυτά που έχει περιγράψει  η ψυχίατρος Elisabeth Kübler-Ross όταν σε κάποιο άτομο ανακοινώνεις ότι έχει κάποιο θανατηφόρο νόσημα.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά αυτά τα στάδια .
Το πρώτο είναι το στάδιο της άρνησης.
 Αυτό το στάδιο το περάσαμε όταν ο Καραμανλής ο Μικρός πρωτοείπε ότι  το χρέος "αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση και μειώνει την ευελιξία" περιορίζοντας έτσι το ενδεχόμενο για λήψη μέτρων ανακούφισης των νοικοκυριών.
 Είπαμε ολόκληρο καθηγητή της Οικονομίας έχει για υπουργό Οικονομικών τι διάολο δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα ;
Άρχισαν να μας ζώνουν τα φίδια όταν το 2009 το έλλειμμα έφτασε το 13,6% και πάραυτα ο Αλογοσκούφης αντικαταστάθηκε από τον Παπαθανασίου. Πριν δε αυτός να καταλάβει τι καυτή πατάτα του πέταξαν στα χέρια, ο Καραμανλής ο Μικρός προκήρυξε εκλογές  και σαν άλλος Παναγής από τα Μέγαρα εφάρμοσε αντί του στρίβειν δια του αρραβώνος ,το στρίβειν δια των εκλογών.
Το δεύτερο στάδιο είναι το στάδιο του θυμού, όπου το άτομο εμφανίζει μια έκρηξη συναισθημάτων και παρουσιάζει επιθετική διάθεση απέναντι σε πρόσωπα, αλλά και καταστάσεις.
Είπαμε αφού ο Καραμανλής τα έκανε σκατά με την οικονομία θα βγάλουμε τον Γιώργο Β΄τον Ελάχιστο, Παπανδρέου Γ΄ που μας λέει πως Λεφτά υπάρχουν!
Και εκεί που περιμέναμε να δούμε τα λεφτά που υπήρχαν νά ΄σου  το κόψιμο των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο, η κατάργηση του δώρου Πάσχα και Χριστουγέννων, η ένταξη της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η υπογραφή του Μνημονίου. Ο δε νέος  «τσάρος της Οικονομίας» Παπακωνσταντίνου ο Ευειδής , οικονομολόγος και αυτός, διαβεβαίωνε  ότι «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα».  Δεν πρόλαβε να το πει και νά΄σου συνεχώς νέα μέτρα και ο θυμός όλων να έχει φτάσει στο κατακόρυφο με απεργίες, κοινωνικό αναβρασμό και αγανακτισμένους στις πλατείες και ρημαδιό στην Αθήνα, μέχρι που αρχίζει να διαφαίνεται  ο κίνδυνος να μην πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου.

Τότε μπαίνουμε στο τρίτο στάδιο, το στάδιο της διαπραγμάτευσης. . Σε αυτό το στάδιο το άτομο προσπαθεί να αποφύγει τις αρνητικές συνέπειες της κατάστασης την οποία πρέπει να δεχτεί και κρύβει μια ελπίδα ότι η κατάσταση μπορεί να είναι αντιστρέψιμη, επομένως την δέχεται υπό όρους.
Έτσι ενώ ο Γιώργος Β΄ο Ελάχιστος αφού ο Μακεδονομάχος Σαμαράς  δεν δέχτηκε την τηλεφωνική καυτή πατάτα που του πέταξε, την πέταξε και αυτός στον κομψότερο των αντιπροέδρων του, τον  Βενιζέλο, που από καιρό καραδοκούσε να ξαναβγεί στο προσκήνιο ακόμα και αναλαμβάνοντας ένα υπουργείο που ελάχιστοι Έλληνες θα το ήθελαν αυτό τον καιρό. 

Στο στάδιο  αυτό μετά το μνημόνιο ψηφίζεται το μεσοπρόθεσμο, παίρνουμε την δόση και  έτσι οι πλατείες πηγαίνουν για τα μπάνια του λαού που έλεγε ο Παπανδρέου Β΄
Δεν προλάβαμε να γυρίσουμε από τις διακοπές και τα μαύρα μαντάτα από την Τρόϊκα και τους άλλους συμπαρομαρτούντες έρχεται να μας πουν πως δεν θα πάρουμε το επόμενο μπαγιόκο αν δεν πάρουμε και νέα μέτρα.
Έτσι λοιπόν μπαίνουμε σήμερα πλησίστιοι στο τέταρτο στάδιο, το στάδιο της κατάθλιψης, όπου ο ασθενής  δεν βλέπει καμία ελπίδα για την κατάστασή του και βλέπει το τέλος να έρχεται απειλητικό.
Το ίδιο βλέπει και  ο Γιώργος Β΄ο Ελάχιστος  που άρχισε να εξαφανίζεται διακριτικά από το προσκήνιο διαβλέποντας προφανώς το τι πρόκειται να επακολουθήσει και αφήνοντας τον Βενιζέλο να βγάλει τον όφιν από την τρύπα της Μέρκελ.

Το τελικό στάδιο που απομένει πλέον είναι  στάδιο της αποδοχής όπου ο ασθενής ανασυγκροτείται, βάζει τη ζωή του και τις σκέψεις του σε τάξη, βοηθάει και τους άλλους να αποδεχτούν την πραγματικότητα και είναι έτοιμος να δεχτεί πλήρως την βοήθεια που μπορούν να του προσφέρουν οι ειδικοί.
Θα έλεγα πως σε αυτό το στάδιο θα καταλήξουμε αν τελικά φτάσουμε στην   χρεοκοπία ελεγχόμενη ή  ανεξέλεγκτη , οπότε τότε αναγκαστικά θα αναγκαστούμε να επιβιώσουμε με ανασυγκρότηση των δαπανών μας με τα μειωμένα οικονομικά μας , την αποδοχή πλέον από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της πραγματικότητας χωρίς παπαρολογίες και  φληναφήματα του τύπου δεν πληρώνω( θα πληρώσουν κάποιοι άλλοι από τον Άρη !), το χρέος να πληρώσει το κεφάλαιο ( ποιός έχει αντίρρηση, αλλά πως;) και θα πάω να επαναδιαπραγματευθώ τα δάνεια (εσένα περιμένανε!)
Το τραγικό δε είναι ότι αν περιμένουμε από τους οικονομολόγους σαν ειδικούς να μας προσφέρουν βοήθεια τότε ζήτω που καήκαμε και χρεοκοπήσαμε!
Στους οικονομολόγους έχω αφιερώσει και σχετικό ποστ το ΔΩΣΤΟΥΣ SPREAD ΚΑΙ ΠΑΡΤΟΥΣ ΤΗΝ ΨΥΧH !


8 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι είναι καιρός για μεν τους πολιτικούς να μας πουν, επιτέλους, ολόκληρη την αλήθεια (και όχι μισές αλήθειες), ξεχνώντας το «πολιτικό κόστος» και για μας τους πολίτες να την ακούσουμε. Ο "ελληνικός μας μύθος", δυστυχώς, τελείωσε. Ας αντιμετωπίσουμε την "ελληνική μας πραγματικότητα" με ευθύνη και ρεαλισμό. Αν το κάνουμε αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε φτάσει στο τελευταίο στάδιο της αποδοχής. Ακόμα είμαστε στο στάδιο "για όλα φταίνε οι άλλοι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Meropi-
    Τα μεν κόμματα που κυβέρνησαν και θα κυβερνήσουν και τα οποία έχουν και την μεγάλη ευθύνη της διαχρονικής ρεμούλας του δημοσίου χρήματος, δεν θέλουν να πουν ότι η πικρή πραγματικότητα είναι πως το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα εκ των πραγμάτων θα μειωθεί για αρκετά χρόνια μέχρι να παραχθεί πλεόνασμα που να μπορεί να καλύψει το χρέος.
    Τα δε αντιπολιτευόμενα δεν θέλουν να πουν πως εξωθούσαν όλα αυτά τα χρόνια τις διάφορες κοινωνικές ομάδες στο να ζητούν συνεχώς περισσότερα και βέβαια πως ποτέ δεν στάθηκαν αντίθετα ακόμα και σε διάφορες παράλογες απαιτήσεις των εργαζομένων.
    Μπορεί να καταλάβει κανείς τι θα είχε γίνει εδώ αν, όπως στην Γερμανία, είχε γίνει για 10 χρόνια πάγωμα μισθών.
    Τέλος αφού τα αποδεχτούν αυτά οι πολιτικοί θα πρέπει να αποδεχτούμε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η νοοτροπία όλων μας της φοροδιαφυγής με το ατράνταχτο επιχείρημα-αφού δεν πληρώνει αυτός γιατί να πληρώσω εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Λαουντζίκος απαιτεί να μάθει:

    Σε ποια τρύπα της Μέρκελ κρύβεται ο όφις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Meropi
    είμαι 25 χρονων και μόλις τελειωσα τις σπουδες μου και δυστυχως αν κρίνω απο τους συνομίλικους συμφοιτητες, φίλους, γνωστούς είμαστε σίγουρα στο στάδιο της κατάθλιψης με όλα τα συμπτώματα!!! Και μάλλον ξέρεις τί σημαίνει αυτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. pølsemannen-
    Μάλλον από αυτήν που η Μέρκελ έχει θέσει σε αχρηστία,γιατί ο Μπερλουσκόνι,την χαρακτήρισε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με δημοσιογράφο τον Ιούλιο "Ανέραστη και χοντροκώλα" !!

    Ανώνυμο-
    Χωρίς να θέλω να εξωραΐσω τα πράγματα το ίδιο αισθανόταν και η γενιά μας στα 25 βλέποντας μπροστά της ένα άγνωστο και αβέβαιο μέλλον, από διαφορετικούς ίσους λόγους από σήμερα, αλλά που σου δημιουργούσαν το ίδιο αίσθημα κατάθλιψης.
    Τελικά κανένας που άξιζε δεν χάθηκε, όλοι βρήκαν τον δρόμο τους!
    Γι΄αυτό κουράγιο, η ζωή είναι μπροστά σου γι΄αυτό έχε σαν πιστεύω αυτό που είπε ο Οράτιος Carpe diem!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε μου,
    Επειδή απευθύνθηκες σε μένα (και όχι στο διαχειριστή αυτού του blog- γιατί άραγε?) ένιωσα την ανάγκη να σου απαντήσω. Δεν φαντάζεσαι πόσο σε νιώθω. Κι εγώ όταν ήμουν περίπου στην ηλικία σου, στο στάδιο της κατάθλιψης βρισκόμουν για παραπλήσιους λόγους. Είχα τελειώσει τις σπουδές μου, είχα ξεριζωθεί από τον τόπο μου (από την Κερύνεια της Κύπρου), δουλειά μόνιμη δεν είχα, από οικονομικά πήγαινα χάλια, χωρίς προοπτική βοήθειας από την οικογένεια (κατεστραμμένη γαρ κι αυτή οικονομικά). Σιγά σιγά νίκησα την κατάθλιψη. Είδα κατάματα την κατάσταση μου, την αποδέχτηκα και άρχισα να παλεύω. Η ανάκαμψη ήταν αργή, αλλά έγινε. Αυτό λέω και στα παιδιά μου που σε παρόμοια θέση με σένα βρίσκονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αθεόφοβε, νομίζω ότι ένα εξίσου σημαντικό ερώτημα πλεόν είναι το γιατί πρέπει να είμαστε σε συνεχή χρεωκοπία εδώ κι ενάμιση χρόνο...
    Μάλλον για τα πολιτικά παιχνίδια κάποιων άλλων...

    Όπως και να'χει, νομίζω η πρόθεση είναι πλέον σαφής: αίμα και ιδρώτας όπως αντέγραψε ως νέος Τσώρτσιλ ο Γεώργιος Παπαδόπουλος Β' ο Βενιζέλος προκειμένου να εμφανισθεί πιθανώς του χρόνου πρωτογενές πλεόνασμα (ήτοι η τελευταία τους λπίδα να γλυτώσουν το ξύλο) προκειμένου να πατήσουν πάνω σε αυτό, να το παρουσιάσουν ως επιτυχία και να δώσουν καμιά ψιλοπαροχή προκειμένου να πάνε μετά σε εκλογές. Απλώς τους έχει διφύγει ότι είναι τόσο άχρηστοι που δεν θα φτάσουν καν σε αυτόν τον στόχο.

    Πως το'χε γράψει ο Αρκάς...
    Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη είσαι τόσο ηλίθιος που θα βρεθείς στην Θράκη...
    Ε, κάπως έτσι αρμενίζει το πλοίο η παρούσα κυβέρνηση.

    Επιπρόσθετα θα υπερθεματίσω το ερώτημα του συμμαχητού polse και θα προσθέσω ότι δεν είναι σε τρύπα της Μέρκελ το φίδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Hades-
    .......προκειμένου να εμφανισθεί πιθανώς του χρόνου πρωτογενές πλεόνασμα.....

    Αυτό ούτε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας δεν το βλέπω!
    Όσο για την Θράκη μακάρι να βρεθούμε εκεί!
    Μην ψάχνουμε να βρούμε το Καστελόριζο φοβάμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή