Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΛΥΠΗΘΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΧΡΗΣΤΟΙ



ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΣΑΙ ΠΟΛΥ, ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ!

Σ΄ αυτό το κράτος φαίνεται ότι όσο ένας πολιτικός δεν κάνει τίποτα τόσο φαίνεται ανεβάζει την δημοτικότητα του.
Κλασσικό παράδειγμα ο επιτυχώς χαρακτηρισθείς από τον Πάγκαλο ως ο «κ. Τίποτα» Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Μεγαλοπρεπής μέσα στο μπλέιζερ του κάνει κατά διαστήματα διάφορες δηλώσεις με σοβαροφανές και περισπούδαστο ύφος του τύπου «έχουμε μελετήσει το πρόβλημα και θα φροντίσουμε….» και τελικά φροντίζει να μην κάνει απολύτως τίποτα!
Απαξιώνει το ΕΣΥ καθημερινά διορίζοντας με την φαντασία του γιατρούς και νοσηλευτές τους οποίους δεν τους βλέπει τελικά κανείς.
Έχω σκοπό να γράψω ένα ποστ για την υγεία και τα προβλήματα της, αλλά σήμερα εκτάκτως με αυτό που θα ασχοληθώ είναι το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που έχουν ανάγκη για ακτινοθεραπεία.
Όπως είναι γνωστό η αντιμετώπιση του καρκίνου βασίζεται στην χειρουργική, την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.
Όσο λοιπόν νωρίτερα αντιμετωπιστεί ένας ασθενής με μια από αυτές τις θεραπευτικές μεθόδους ή και πολλές φορές με συνδυασμό δύο ή ακόμη και των τριών, τόσο καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα αναμένονται.
Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα υφίσταται μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη της ακτινοθεραπείας με αυτονόητη την δυσμενή επίδραση στην θεραπεία της νόσου .
Το θέμα έχει απασχολήσει εκτενώς τον τύπο και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν μερικά σχετικά άρθρα που αναλύουν πλήρως το πρόβλημα για τα νοσοκομεία της Αθήνας ,εδώ, εδώ, εδώ, αλλά και για το Νοσοκομείο της Λάρισας.
Παρά όλα αυτά που έχουν γραφτεί τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει και οι καρκινοπαθείς ακουμπώντας στα καγκελάκια που γέμισε ο Αβραμόπουλος την Αθήνα, περιμένουν μερικούς μήνες να έρθει η σειρά τους για θεραπεία χαζεύοντας τα σιντριβάνια που στόλισε τις πλατείες ή όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα αναγκάζονται να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.
Με κατέλαβε όμως μεγάλη αγανάκτηση όταν διάβασα ότι Τέσσερα χρόνια περιμένουν το ειδικό μηχάνημα ακτινοθεραπείας για παιδιά με καρκίνο στο «Αγλαΐα Κυριακού»χωρίς να υπάρχει πρόβλημα χρημάτων για την αγορά του μηχανήματος. Το 75% των 7 εκατομμυρίων ευρώ, που στοιχίζει, καλύπτονται από την Ε.Ε., ενώ το υπόλοιπο 25%, το οποίο αντιστοιχεί στο υπουργείο Υγείας, έχουν προθυμοποιηθεί να καλύψουν τα μέλη του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».
Υπάρχει όμως φαίνεται πρόβλημα αφ΄ενός ανικανότητας, αλλά και πλήρους αδιαφορίας του Υπουργού γιατί όπως τόνισε η πρόεδρος της «Φλόγας»,κ. Μαρίας Τριφωνίδη, «Κανείς δεν ενδιαφέρεται. Ενα μηχάνημα δεν κάνει εφέ... Θα μπει σ' ένα υπόγειο και δεν θα 'χουν να το δείχνουν. Το ότι θα σώσει ζωές παιδιών, δεν το σκέφτονται».
.
Το θέμα έχει απασχολήσει και άλλα μπλογκ και ήδη έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών μπάς και ταρακουνηθεί ο Υπουργός φοβούμενος ότι κινδυνεύει να θιγεί η δημοτικότητα του και το αρχηγικό προφίλ που θέλει να επιδείξει.

Οι υπογραφές για όσους θέλουν να βοηθήσουν στο :
http://www.gopetition.com/online/22587.html

Έχουν γράψει σχετικά:
http://ligery.pblogs.gr/2008/10/stegnwse-to-salio-toy-polith.html

http://spirit.pblogs.gr/2008/10/lith-ypografh.html

http://afmarx.wordpress.com/2008/10/16/nosokomeio-paidwn/

http://angels.pblogs.gr/2008/10/342216.html

http://spiti.pblogs.gr/2008/10/paralogooooooo-eisai-edw-oriste-den-apanta-ara-logiko.html
.
.

UPDATE 15-11-08
Ένα σχετικό άρθρο που αναφέρεται στην ακτινοθεραπεία των παιδιών είναι και αυτό.
.

12 σχόλια:

  1. Καλημέρα!
    Εχεις δει εσύ καρκινοπαθή να του γίνεται εγκαίρως η θεραπεια και να καλυτερεύει?Γιατί εγώ όσους ξέρω δεν είναι πια μαζί μας...ούτε ένας.Μάλλον η θεραπεία άργησε...και ο ασθενής δεν μπορούσε να περιμένει και έφυγε...είχε ( άλλο ραντεβού ).
    Αστο, από όπου και να το πιάσουμε το θέμα βρωμάει....το μόνο που εύχεσαι αν σε βρει η ασθένεια είναι να πεθανεις χωρίς να υποφέρεις, εκεί έχουμε φτασει.Ποια παιδια και πράσινα άλογα, είναι ψιλά γράμματα για το αγαπητό κράτος ΠΡΟΝΟΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βεβαίως και έχω δει καρκινοπαθείς να τους γίνεται έγκαιρα θεραπεία και να θεραπεύονται πλήρως.
    Είναι σφάλμα να δημιουργείται η εντύπωση ότι ο καρκινοπαθής είναι ένας υποψήφιος μελλοθάνατος.
    Σήμερα περίπου το 40%-50% των νεοπλασμάτων θεραπεύονται πλήρως.
    Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά με σωστή πρόληψη που βασίζεται στις γνωστές προληπτικές εξετάσεις αλλά και στην σωστή διαβίωση.
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καρκίνος των πνευμόνων που εμφανίζεται κατά 93% σε καπνιστές.
    Όσο και να μην είναι εύκολα κατανοητό από πολλούς, αν θα μπορούσε κανείς να κάνει επιλογή από το τι θα νοσήσει θα έλεγα ότι είναι προτιμότερο να έμφανίσει ένα καρκίνο σε ιάσιμο στάδιο παρά μια χρόνια νόσο πχ καρδιοπάθεια ή κίρρωση ήπατος που δεν θεραπεύεται και συνεχώς θα χειροτερεύει.
    Μαζί όμως με την πρόληψη σημασία έχει και η έγκαιρη θεραπεία.
    Και εδώ είναι το πρόβλημα.
    Ενώ η χειρουργική αντιμετώπιση και η χημειοθεραπεία δεν καθυστερούν συνήθως , πρόβλημα υπάρχει στην ακτινοθεραπεία από έλλειψη μηχανημάτων στον δημόσιο τομέα.
    Ακριβώς γι΄αυτό τον λόγο έγραψα και αυτό το ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστό ο κ. Τίποτα...

    Και να φανταστείς πως όταν τοποθετήθηκε χάρηκα γιατί τον είδα σαν τον σωτήρα του σαθρού συστήματος υγείας.
    ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ...
    Καλό σου Σ/Κ!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την αχρηστία τους να λυπηθούν και το κατάντημά τους οι αξιοθρήνητοι και αξιοκατάκριτοι.
    Τα παιδιά, όλα τα παιδιά του κόσμου, αξίζουν μόνο σεβασμό . Θα ήταν αρκετός αν υπήρχε, για να μην ντρεπόμαστε σήμερα για λογαριασμό της εξουσίας μας σαν Έλληνες.
    Λυγερή του ΠΗΓΑΙΜΟΥ
    http://ligery.pblogs.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σκατά εδώ,σκατά εκεί,σκατά και πάρα πέρα που έλεγε και ο ποιητής!!!
    όλα τα παιδάκια τα τραβάνε...ειδικά εκείνα..τα πιο αδύναμα...
    πόσο λυπάμαι ρε γμτ!
    :0(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου Αθεόφοβε,

    Κι εγώ έχω δει μία πολύ κοντινή μου περίπτωση καρκινοπαθή που της έγινε έγκαιρα θεραπεία και να θεραπεύτηκε, ελπίζω, πλήρως.

    Δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκιο στο ποστ. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και η πολιτεία αντί να τους βοηθήσει τους βυθίζει ακόμα περισσότερο μέσα στην απαισιοδοξία.

    Πολύ κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όταν ο " κος τίποτα" βγήκε πρώτη φορά Δήμαρχος, ήλπιζα ότι μπορεί να κάνει μερικά πράγματα, νέος και φιλόδοξος είπα, δεν μπορεί.... αλλά πολύ γρήγορα απογοητεύτηκα, ίσως έχει ενδιαφέρον το πώς!

    Εκείνο το διάστημα χρησιμοποιούσα κάθε μέρα τον ηλεκτρικό τον οποίο έπαιρνα από Άνω Πατήσια (Αγία Βαρβάρα),εκεί μπροστά στην εκκλησία υπάρχει μια πλατεία 700 τ.μ. περίπου, που ο Δήμος έστρωνε με τα γνωστά τούβλα των πεζοδρόμων, το προσωπικό που απασχολούσε το έργο ήταν περίπου 10-15 άτομα, υπάλληλοι του δήμου Αθηναίων.
    Κάθε μέρα κατά τις 11 π.μ. είχαν ψήσει τις μπριζόλες , τα παιδάκια κ.λ.π. και πλακώνονταν στο φαΐ και στο κρασί, εκτός της τελευταίας Παρασκευής του μήνα επειδή έφευγαν από τις 10 π.μ. για να πάνε να πληρωθούν!!
    Αυτό κράτησε επί 9 μήνες.....
    Είχα υπολογίσει ότι άνετα θα μπορούσε η συγκεκριμένη πλατεία να είχε στρωθεί με ασήμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πες τα Χρυσόστομε Αθεόφοβε. Ο κ. "Τίποτα" και ο προηγούμενος κ. πώς να τον πούμε τώρα? μήπως "Μηδέν" απαξίωσαν τελείως το Ε.Σ.Υ., το οποίο, για να είμαστε δίκαιοι, είχε αρχίσει και επί ΠΑΣΟΚ λίγο να απαξιώνεται. Ετούτοι όμως εδώ το έφεραν κάτω από το μηδέν.
    Ο άντρας μου, που είναι γιατρός του Ε.Σ.Υ., καθημερινά μου διεκτραγωδεί τα χάλια του νοσοκομείου που εργάζεται. Νιώθει κουρασμένος και απογοητευμένος.
    Την καλημέρα μου Αθεόφοβε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φυρδην μίγδην-
    Αυτός και ο προηγούμενος στο μόνο που έχουν πετύχει είναι στο πλασάρισμα του εαυτού τους.

    λυγερή-
    Μακάρι να έδειχναν σεβασμό τότε δεν θα υπήρχε το πρόβλημα.

    maika-
    Εκτός από παιδιά που ταλαιπωρούνται σκέφτομαι και τους γονείς τους που τα βλέπουν να ταλαιπωρούνται ενώ ξέρουν ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί φθάνει κάποιος να πάρει ζεστά το θέμα αντί να αδιαφορεί.

    ndn-
    Εχεις δίκιο να λες ότι γεμίζουν με απαισιοδοξία πιστεύοντας ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γιατί αλλιώς αν γέμιζαν από αγανάκτηση θα έπρεπε να πάνε να κάνουν καλοκαιρινό το υπουργείο.

    glam-
    Το θέαμα δεν είναι πρωτότυπο.
    Συνήθως ένας σκάβει,συνήθως Αλβανός,και τρείς από πάνω,πάντα Έλληνες,επιστατούν καπνίζοντας.

    meropi-
    Η απαξίωση του ΕΣΥ ξεκίνησε από την εποχή του Μητσοτάκη που απότομα αυξήθηκε ο ιδιωτικός τομέας και τα διάφορα κέντρα.
    Οι δύο τελευταίοι υπουργοί απλά άφησαν ένα ήδη γερασμένο σύστημα να σαπίσει με την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων και την μη πλήρωση των κενών θέσεων που κάνουν πάνω από 4-5 χρόνια για να πληρωθούν ,αν πληρωθούν.
    Το ποστ αυτό το έγραψα γιατί το πρόβλημα της ακτινοθεραπείας στον δημόσιο τομέα γίνεται καθημερινά και πιο οξύ με τους μήνες αναμονής που υπάρχουν, ενώ αντίστοιχα μπορείς να αρχίσεις αύριο ακτινοθεραπεία σε ιδιωτική κλινική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ολοι μα ολοι κοιτανε την παρτη τους...

    τελος παντων

    Καλή εβδομάδα να έχετε, με ένα ποίημα από τον Λορέντζο Μαβίλη

    ΛΗΘΗ
    Καλότυχ' οι νεκροί, που λησμονάνε
    την πίκρα της ζωής. Όντας βυθίσει
    ο ήλιος και το σούρουπο ακλουθήσει,
    μην τους κλαις, ο καημός σου όσος και να 'ναι!
    Τέτοιαν ώρα οι ψυχές διψούν και πάνε
    στης λησμονιάς την κρουσταλλένια βρύση.
    Μα βούρκος το νεράκι θα μαυρίσει,
    Σα στάξει γι' αυτές δάκρυ, όθε αγαπάνε.
    Κι αν πιουν θολό νερό, ξαναθυμούνται
    διαβαίνοντας λιβάδι' απ' ασφοδίλι,
    πόνους παλιούς, που μέσα τους κοιμούνται.-
    Α δε μπορείς παρά να κλαις, το δείλι,
    τους ζωντανούς τα μάτια σου ας θρηνήσουν,
    θέλουν -μα δε βολεί να λησμονήσουν.

    Η "Λήθη" είναι απαισιόδοξο ποίημα. Ο Μαβίλης αναμειγνύει σ' αυτό την αρχαία ελληνική πίστη για τον Άδη, που με ενάργεια έχει περιγραφεί από τον Όμηρο στην Οδύσσεια (ραψ. κδ΄, 1-14), και την νεοελληνική παράδοση για τον Κάτω Κόσμο. Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Άδης είναι ένα απέραντο λιβάδι γεμάτο με ασφοδέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το "τίποτας", είναι το χαρακτηριστικό του γνώρισμα , και ευτυχώς ο Πάγκαλος δεν χρειάστηκε να ζητήσει συγγνώμη γιαυτό.
    Εσύ τι φαντάζεσαι λοιπόν, πως ένας "τίποτα" θα μπορούσε να ενδιαφερθεί γιά "κάτι";
    Αυτα τα τυπάκια πιέζονται μόνο από την απειλή ενός δημόσιου τσαλακώματος.

    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. δημήτριος ταξιδευτής-
    Η Λήθη είναι άπό τα ωραιότερα ποιήματα του Μαβίλη και με ευχαρίστηση το ξαναδιάβασα και σε ευχαριστώ.
    Μόνο που το συγκεκριμένο θέμα του ποστ δεν πρέπει να αντιμετωπίσει την λήθη μας.

    demetrat-
    Οταν ο Πάγκαλος τον βάφτισε ο κ.Τίποτα ,μου είχε φανεί ότι ήταν μια αμετροέπεια από τις συνήθεις που λέει.
    Σήμερα πλέον διαπιστώνω πόσο καίρια ήταν αυτή η προσωνυμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή