Πέμπτη 19 Ιουλίου 2007

ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;



Χθες είδα μια ουσιαστικά «άχρηστη» ταινία το MR. BROOKS .
Όταν γράφω άχρηστη εννοώ μια ταινία που προσωπικά δεν βρίσκω τον λόγο του γιατί γυρίστηκε. Αφορά μια σαφώς κλινική περίπτωση ένος σίριαλ κίλερ με διχασμένη προσωπικότητα.
Αντίστοιχα θέματα με διαταραγμένες προσωπικότητες θα μπορούσε κανείς να βρει στο Δρομοκαϊτειο να τα πασπαλίσει με μερικά συγγενικά πρόσωπα και να γράψει πλήθος σεναρίων. Βέβαια δεν είμαι υπέρ οποιασδήποτε λογοκρισίας, όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, ούτε το κείμενο αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα μιας ταινίας που εμένα δεν μου άρεσε και μπορεί να αρέσει σε σας.
Έχει να κάνει με το ότι στις φωτογραφίες της εισόδου δεν υπήρχε ,όπως δεν υπάρχει πλέον σε κανένα κινηματογράφο, ή ένδειξη αν η ταινία είναι κατάλληλη ή όχι για ανήλικους.
Θυμάμαι παιδί πριν τα 14,να αχνοζωγραφίζω με το μολύβι για τα φρύδια της μάνας μου ένα υποτυπώδες μουστακάκι για να μπορέσω να μπω σε ακατάλληλη ταινία προσπαθώντας να δείξω μεγαλύτερος από ότι ήμουν.
Δεν έμπαινες σε κινηματογράφο αν ήσουν ανήλικος και θυμάμαι μια φορά που είχαμε πάει παρέα με τους κουμπάρους μου να δούμε μια ταινία αυστηρώς ακατάλληλη ,κάπου στα 26 μας.
Η κουμπάρα μου μικροκαμωμένη ,έδειχνε μικρή και αυτός που ήταν στα εισιτήρια ρώτησε πόσων χρονών είναι. Έπεσε πολύ γέλιο όταν έκανε πιο πίσω και φάνηκε η κοιλάρα της στον 8ο μήνα της κύησης της!
Τώρα πια η υπευθυνότητα αυτή, της εισόδου ανηλίκων σε ακατάλληλες ταινίες, έχει μεταφερθεί από τον αιθουσάρχη στον γονιό που τα συνοδεύει η τα στέλνει στον κινηματογράφο.
Πριν από μένα στο ταμείο έκοβε εισιτήρια ένας που είχε μαζί του 3 παιδιά 7-10 ετών.
Κανένας δεν τον εμπόδισε και στην σκέψη που έκανα να του πω ,πού τα πας τα παιδιά θυμήθηκα τις απαντήσεις που πήρα δύο άλλες φορές που το έκανα.
Μια μητέρα μου είπε, δεν πειράζει βλέπουν τόσα στην τηλεόραση καθημερινά και ένας άλλος ,τι σε νοιάζει εσένα;

ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ

Τα παιδιά λοιπόν που έγραψα παραπάνω είδαν ότι ένας καλός , συμπαθής οικογενειάρχης και επιτυχημένος εργοστασιάρχης(Κέβιν Κόστνερ) έχει διχασμένη προσωπικότητα(με δεύτερη προσωπικότητα τον Γουίλιαμ Χαρτ), είναι σίριαλ κίλερ γιατί είναι εθισμένος να κάνει φόνους στους οποίους τον ωθεί η δεύτερη προσωπικότητα.
Τον βλέπει και τον φωτογραφίζει ένας τύπος σε ένα φόνο αλλά θέλει και αυτός να γίνει σίριαλ κίλερ (!) και τον εκβιάζει να τον πάρει μαζί του στον επόμενο φόνο.
Η Ντέμι Μούρ είναι ή εύπορη ντετέκτιβ ,που αναλαμβάνει την υπόθεση αλλά θέλει να χωρίσει από ένα ρεμάλι σύζυγο που με την δικηγόρο του, που την έχει γκόμενα, θέλουν να της πάρουν 1500000 δολάρια για να δώσουν το διαζύγιο.
Ο Κόστνερ με τον τύπο τους σκοτώνουν και τους δύο ,προς μεγάλη μας ικανοποίηση γιατί έχουμε συμπαθήσει την αστυνομικό και στο τέλος ο Κόστνερ σκοτώνει όπως ήταν αναμενόμενο και τον τύπο.
Συγχρόνως ο Κοστνερ έχει και μία κόρη που επιστρέφει αναπάντεχα από το κολέγιο στο σπίτι, αλλά υπάρχει ή υπόνοια ότι έχει σκοτώσει στο κολέγιο που ήταν κάποιον με τσεκούρι χωρίς όμως να μαθαίνουμε τελικά αν πράγματι είναι ένοχη .
Σαν στοργικός πατέρας έχει τύψεις μήπως η κορούλα του έχει κληρονομήσει το χούι του, αλλά για να την καλύψει πάει στο κολέγιο και σκοτώνει κάποιον με τσεκούρι για να πιστέψουν ότι υπάρχει και εκεί σίριαλ κίλερ.
Η ταινία τελειώνει με ένα εφιάλτη που βλέπει ο Κόστνερ , να του χώνει η κορούλα του ένα ψαλίδι στο λαιμό αλλά τον καθησυχάζει η σύζυγος χαϊδεύοντας τον, όπότε συνεχίζει να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.
Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε τι διδάγματα πήραν αυτά τα παιδάκια από αυτήν την ταινία.
Εκτός δε από τους ανεύθυνους γονείς ,που αδιαφορούν για το τι θα δουν τα παιδιά τους ,υπάρχει και η κατηγορία αυτών που πάνε όπως χθες σε ένα θερινό χωρίς πιθανώς να ξέρουν για το τι πρόκειται να δουν.
Ούτε αυτοί βέβαια είναι ανεύθυνοι αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να ξέρει ένας ευκαιριακός θεατής τι δείχνει μια ταινία.
Ξέρω περίπτωση παιδιού 13 ετών που είχε δει τον παλιό Δράκουλα με τον Κρίστοφερ Λή , και για ένα μήνα πήγαινε και στην τουαλέτα συνοδεία με την γιαγιά του από την φοβία που είχε αποκτήσει.
Σε άλλη ταινία με σκληρές σκηνές ένα παιδάκι μπροστά μου έκλεινε τα μάτια του με τα δύο του χέρια.
Τελικά λοιπόν τι φταίνε τα παιδιά για την ανεπάρκεια της πολιτείας και των γονιών τους ;

15 σχόλια:

  1. Αυτή η "καραμέλα" που ακούμε συχνά.... "δικά μου είναι τα παιδιά, τι σε νοιάζει εσένα", θεωρώ ότι είναι το ίδιο το έγκλημα.
    Βλέπω κάποτε, πατέρα πάνω σε μηχανάκι με ένα παιδάκι μέχρι 5 ετών απο πίσω. Πλησιάζω στο φανάρι και του λέω "είσαι φονιάς". Με κοίταξε με απορία, γκάζωσε και έφυγε. Εμένα με έβλεπε για τρελλή. Το έγκλημα που έκανε δεν το έβλεπε. Απο τότε είπα "τέρμα, δεν πρόκειται να ξαναμιλήσω".
    "Γιατί τα κάνουν τα παιδιά", είναι το ερώτημα. Και επίσης "παιδιά κάνουν όλοι, πόσοι ξέρουν να τα μεγαλώσουν σωστά" που μου λέει η μητέρα μου απο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.
    Εσείς καλά τα λέτε. Σας ακούει κανείς????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τις ίδιες σκέψεις έκανα όταν είδα μπαμπάδες και μαμάδες με τα πιτσιρίκια τους να μπαίνουν στους "300" (ίσως σκέφτηκαν ότι πρέπει να τα πάρουν για εκπαιδευτικούς σκοπούς -να μάθουν ιστορία!). Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η ανία την οποία είδα στα πρόσωπα μερικών πιτσιρικάδων όταν τέλειωσε. Ίσως να τη βρήκαν πολύ σοφτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. zoyzouna-
    Αν με άκουγε θα τα έγραφα;

    αταίριαστος-
    Έχεις δίκιο γιατί έχουν μάθει και σε χειρότερα βιντεοπαιχνίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τόοοοσοι καλοί ηθοποιοί, για μία τέτοια στρούμφ!!!
    Αμερικάνικη υποκουλτούρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ασε, τι σκουπίδια βλέπουνε τα παιδιά! Και με τη βούλα.
    περάστε, αρκει να καταβάλετε το αντίτιμο.
    Μήπως στα μπάρ, τι γίνεται με το αλκοόλ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Prepei na yparxei elegxos. Otan hmun pedi eixa dei, logo vlakias kapion megaliteron eksadelfon mu, skines apo ton "eksorkisth", ekana evdomades na kimitho omala...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ; ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΟΧΗΣ. ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ!
    ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΔΙΚΟΥΣΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΑΝΟΧΗΣ!! ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ.ΕΝΩ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΠΑΘΩΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ!
    ΕΙΔΑΜΕ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΠΟΙΜΕΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ)ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ Η ΣΤΑΝΗ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ...ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΣΕΙ -ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΦΕ ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΟ ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.. ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΚΙ' ΑΛΕΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΕΣΤΙΚΑ ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ange-ta-
    annamaria-
    Σε μια ανοικτή κοινωνία η υποκολτούρα είναι αναπόφευκτη αλλά εκεί είναι και η ευθύνη των γονιών που ακόμα και αν την δεί το παιδί να καθήσει μαζί του να την σχολιάσει.

    mhxeirotera-
    Εχεις δίκιο,εδώ η γυναίκα μου σε ενήλικη ηλικία που το είδαμε έφαγε όλα τα νύχια της !

    χρηστοσ βαρδακασ-
    Ακριβώς αυτό λέω από παλιότερα,
    έχω γραψει δε και σχετικά ποστ το ένα είναι ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ http://atheofobos.blogspot.com/2006/12/blog-post_04.html
    και το άλλο Ε, ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΙΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ !http://atheofobos.blogspot.com/2007/01/blog-post_18.html
    Για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν συζητάω πώς ότι δίκια και αν έχουν δεν μπορούν να κλέινουν την Ακρόπολη για να βρούν το δίκιο τους σαν να είναι σουβλατζίδικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καθημερινά βιώνω ένα θυμό για όλα αυτά … τα παιδιά που επιτρέπονται να βλέπουν έργα ακατάλληλα (πήγα στο ταμείο και παρακάλεσα να τα βγάλουν έξω, ευγενέστατα με έγραψαν), για τα παιδιά που τα βάζουν στα μηχανάκια –δικάβαλο και τρικάβαλο!- ή στο μπροστινό κάθισμα χωρίς ζώνη, μέχρι και μαμά με βρέφος στο μάρσιπο να οδηγεί αυτοκίνητο! (έγραψα στην Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρεία, στον τοπικό τύπο και προ ~20ήμερο στον εισαγγελέα, ευγενέστατα με έγραψαν), τα σκουπίδια και τα αποτσίγαρα –ή και αναμμένα- από τα παράθυρα των αυτοκινήτων –ή και των σπιτιών-, τις φωτιές, τους ξυλοδαρμούς, τους πυροβολισμούς! και τα μαχαιρώματα στο Ρέθυμνο του 2007!!, τα αυθαίρετα που ξεφυτρώνουν μπροστά μας.. και και και … Ελλάδα που μας πληγώνεις και μας πωρώνεις! Το μόνο που μας μένει είναι να είμαστε όσο το δυνατό πιο ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ!
    Κουράγιο, καλημέρα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Αθεό, γράψατε και πάλι!

    Πάντως εγώ βλέπω ένα φοβερό ηθικό δίδαγμα, "Η Καρδιά του μπαμπά με την τσεκούρα".

    Έγινε φονιάς για χάρη της κορούλας του ο άνθρωψ.

    @ Ζouzouna

    Κάνουν παιδιά γιατί δεν περισσεύουν χρήματα για προφυλακτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. pediatre-
    Οσο ενεργοί και να είμαστε που συμφωνώ,τελικά αισθάνεσαι ανίσχυρος μπρός στην ανευθυνότητα μερικών και την αδιαφορία των περισσοτέρων.

    yo!reeka's-
    Πες πες όλο και κάτι πιθανόν να μείνει.

    polsemannen-
    Δεν έγινε φονιάς για το χατήρι της κόρης του. ¨Ηταν φονιάς και είχε τον δικό του τρόπο να σκοτώνει.
    Θυσία όμως στο παιδί του αναγκάστηκε να σκοτώσει με τσεκούρι ο δυστυχής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αυτό είναι το λιγότερο. Τι γίνεται με όλους αυτούς τους γονιούς που βρίζουν και τσακώνονται μπροστά στα παιδιά τους; Που τους απαγορεύουν κάτι αλλά μετά από λίγο τους το επιτρέπουν για να πάψουν να γκρινιάζουν; Που περνάνε με κοκκινο στο φανάρι ή προσπερνάνε κι όποιον πάρει ο Χάρος με τα παιδιά στο αμάξι; Που ... που ... που ...

    Δυστυχώς, δε μας ενδιαφέρει για το τι πρότυπα έχουν τα παιδιά μας. Αρκεί όσο είναι παιδιά να μας φέρνουν καλούς βαθμούς στο σχολείο και όταν μεγαλώσουν αρκετά λεφτά στο πορτοφόλι. Αυτά είναι τα ιδανικά μας και οι αξίες μας

    Συγχύστηκα πάλι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δυστυχώς σε αυτή τη ζωή κανείς δεν διαλέγει τους γονείς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή